Η απόφαση να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλάντιμιρ Πούτιν είναι ειλημμένη. Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα έχουν το πρώτο τους τετ-α-τετ την Παρασκευή στο Αμβούργο, στο πλαίσιο της συνόδου των G20, που ξεκινά την Πέμπτη. 

Ωστόσο, παρόλο που πρόκειται για μία συνάντηση που και οι δύο πλευρές επιδίωκαν με ενθουσιασμό ακόμα και πριν την εκλογή του Τραμπ, σήμερα τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το Κρεμλίνο κρατούν χαμηλούς τόνους και λίγα εικοσιτετράωρα πριν λάβει χώρα η συνάντηση, όχι μόνο δεν έχει καθοριστεί η ατζέντα της, αλλά ούτε και ο ακριβής χρόνος για να «χωρέσει» στο πρόγραμμα των G20.

Το Reuters επισημαίνει πως αιτία είναι η ένταση στο εσωτερικό των ΗΠΑ σχετικά με τη ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές, που προκάλεσε καρατομήσεις σενεργατών του Τραμπ, αλλά και του επικεφαλής του FBI. Παρά την αβρότητα στις εκατέρωθεν δηλώσεις Πούτιν-Τραμπ στο παρελθόν, πλέον οι δύο ηγέτες δεν θέλουν να δείξουν πως είναι τόσο θερμοί για να συναντηθούν, καθώς μία τέτοια στάση θα έδινε τροφή στην ένταση και στα σενάρια πως ο Αμερικανός μεγιστάνας συνεργάζεται όλο αυτό το διάστημα με τον Ρώσο ηγέτη.

Ο Ρώσος διπλωμάτης και σύμβουλος του Πούτιν για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Γιούρι Ουσακόφ, τόνισε ότι η πρώτη αυτή συνάντηση είναι «πάρα πολύ σημαντική», ξεκαθαρίζοντας όμως πως προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημα στο χρονοδιάγραμμα της συνόδου των G20. «Εξετάζουμε τον χρόνο στα διαλείμματα μεταξύ των εργασιών της συνόδου για να "χωρέσει" η συνάντηση», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ουσακόφ.

Όσο για την ατζέντα, ο διπλωμάτης εκτίμησε πως οι ΗΠΑ θα θέσουν στο τραπέζι την τρομοκρατία και τη Συρία, αίτημα που ο ίδιος χαρακτηρίζει «λογικό». Ο ίδιος σημείωσε με νόημα ότι «οι ΗΠΑ δεν πρέπει να μας δώσουν λόγο για αντίποινα», αναφερόμενος στις πρόσφατες συλλήψεις και απομακρύνσεις Ρώσων διπλωματών σε αμερικανικό έδαφος.