Για μια Γαλλία γεμάτη σιγουριά και αυτοπεποίθηση, ικανή να κατακτήσει εκ νέου του προβάδισμα στο διεθνές προσκήνιο, μίλησε ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, με την ευκαιρία των προγραμματικών του δηλώσεων σήμερα το απόγευμα ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης.

«Ο νέος κόσμος που διαμορφώνεται μέσω της παγκόσμιας εξέλιξης, έχει ανάγκη τις επιστήμες, την τάξη, τους νόμους, την τεχνολογία και τον πολιτισμό, τον διάλογο και την αλληλεγγύη και η Γαλλία είναι όλα αυτά. Αυτός ο νέος κόσμος δίνει τις δυνατότητες στη Γαλλία να επανέλθει στο διεθνές προσκήνιο» δήλωσε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «οι καλές δημόσιες πολιτικές είναι ικανές να αλλάξουν (προς το καλύτερο) τη ζωή των Γάλλων. Χρειάζεται υπομονή και χρόνος, αλλά έχω εμπιστοσύνη στις ικανότητές μας» υπογράμμισε, πριν αρχίσει να απαριθμεί τις πρώτες μεταρρυθμίσεις του προγράμματός του.

- Η κοινωνική ασφάλιση, τα θέματα της υγείας και ιδιαίτερα η πρόληψη, ήταν ένα από τα πρώτα θέματα στην ομιλία του.

«Η κοινωνική ασφάλεια αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του λαού μας, είναι η κληρονομιά για αυτούς που δεν έχουν. Και όπως κάνουμε για μια πολύτιμη κληρονομιά, έτσι και για την κοινωνική μας ασφάλιση, θα πρέπει να την φροντίσουμε να την διατηρήσουμε και ανανεώσουμε» δήλωσε.
Με έμφαση υπογράμμισε ότι η πρόληψη θα είναι ο βασικός άξονας της πολιτικής του. Με δεδομένο ότι ορισμένες ξεχασμένες ασθένειες επανέρχονται, όπως αυτή της ιλαράς, από το 2018 τα εμβόλια για τα μικρά παιδιά γίνονται πλέον υποχρεωτικά.
Η πρόληψη περνάει και μέσα από την αύξηση της τιμής των τσιγάρων, που το πακέτο πλέον θα φθάσει τα 10 ευρώ.
Αντίθετα θα διευκολυνθεί η υγειονομική πρόσβαση για όλους και αυξάνεται η κάλυψη για γυαλιά, ακουστικά ή οδοντιατρικά εξαρτήματα, εξαγγελία που προκάλεσε έντονα χειροκροτήματα.
- Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε την αναπροσαρμογή του επιδόματος για τους ενήλικους με ειδικές ανάγκες και του κατώτατου «επιδόματος γήρατος».
- Για την ενίσχυση της οικογένειας προβλέπει νέα μέτρα για τις άδειες μητρότητας και πατρότητας, ενώ επιβεβαίωσε την υπόσχεση για μειώσεις στην φορολογία στέγασης που αφορά ένα πλατύ φάσμα πολιτών.

- Η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και του σωφρονιστικού συστήματος είναι από τις πρώτες που έχουν ήδη προγραμματισθεί με στόχο μια νέα νομοθεσία από το 2018. Για την αποσυμφόρηση των φυλακών προβλέπεται η κατασκευή νέων χώρων για τη φιλοξενία 15.000 κρατούμενων.

Ο Εντουάρ Φιλίπ έκανε ειδική αναφορά στην αρχή της κοσμικότητας για το γαλλικό κράτος και την απόλυτη ουδετερότητα αυτού απέναντι στις θρησκείες. Είναι συγχρόνως για τον καθένα η ελευθερία της συνείδησης του να πιστεύει ή να μην πιστεύει.
«Πρόκειται για μια θεμελιώδη αρχή και η κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί την οποιαδήποτε επίθεση, αμφισβήτηση ή χειραγώγηση αυτής της αρχής» τόνισε.

- Για τους νέους, με στόχο την καλλιέργειά τους στον πολιτιστικό τομέα και την εξοικείωσή τους με τα έργα τέχνης, ο πρωθυπουργός προβλέπει ένα ειδικό κωδικό (passe) ελευθέρας εισόδου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ