Με μόλις δύο ώρες ηλεκτρικό ρεύμα την ημέρα και με το πόσιμο νερό να είναι «είδος πολυτελείας», καθώς το 95% των διαθέσιμων ποσοτήτων είναι μολυσμένο, οι περίπου 2.000.000 Παλαιστίνιοι που μένουν στη Λωρίδα της Γάζας δίνουν καθημερινά τον αγώνα της επιβίωσης.

Το δράμα των κατοίκων της αποκλεισμένης από το Ισραήλ στενής λωρίδας γης περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα η νέα έκθεση του ΟΗΕ, με αφορμή την επέτειο των δέκα ετών από τότε που τον έλεγχο της Γάζας ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, εκτοπίζοντας τον Ιούνιο του 2007 την αντίπαλη Φατάχ, ύστερα από ολιγοήμερες συμπλοκές.

Ο Ρόμπερτ Πάιπερ, συντονιστής Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ για τις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές, προειδοποιεί ότι η κατάσταση για τους κατοίκους είναι ήδη «μη βιώσιμη».

Ολοι οι βασικοί δείκτες που είχαν αναφερθεί στην προηγούμενη έκθεση του οργανισμού το 2012, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η ύδρευση, η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, τα εισοδήματα και η εκπαίδευση, έχουν επιδεινωθεί δραματικά. Οι συνθήκες διαβίωσης για τους Παλαιστίνιους επιδεινώνονται πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι είχε υπολογιστεί, καθώς η μόνη πηγή πόσιμου νερού στην περιοχή προβλέπεται να έχει στερέψει εντελώς έως το 2020, αν δεν αναληφθεί αμέσως δράση.

Ο Πάιπερ υπογράμμισε επίσης την αδυναμία της Γάζας να προμηθευθεί τρόφιμα εξαιτίας του διαρκούς αποκλεισμού από το Ισραήλ.

Από την «Ελευθερία του Τύπου»