«Το τείχος που θέλουμε να χτίσουμε στα σύνορα με το Μεξικό για να εμποδίσει τη μετανάστευση δεν χρειάζεται να καλύψει όλο το μήκος των συνόρων λόγω φυσικών εμποδίων», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο χθες.

Στην πτήση του από την Ουάσιγκτον στο Παρίσι, ο Τραμπ είπε σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροπλάνο: «Υπάρχουν βουνά. Υπάρχουν μερικοί ποταμοί που είναι βίαιοι και άγριοι. Υπάρχουν μερικές περιοχές που είναι τόσο μακριά που δεν τις χρησιμοποιούν για πέρασμα. Αλλά θα χρειαστείς από 700 με 900 μίλια» (1.127-1.448 χλμ.) τείχους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι θα είναι σημαντικό να μπορούν οι αρχές όπως οι φύλακες των συνόρων να βλέπουν μέσω του τείχους την άλλη πλευρά ώστε να είναι ενήμεροι για επικείμενους κινδύνους. «Όσο απαίσιο και να ακούγεται, όταν πετάνε τους μεγάλους σάκους με ναρκωτικά από πάνω, και αν έχεις κόσμο από την άλλη πλευρά του τείχους, δεν τους βλέπεις. Σε πετυχαίνουν στο κεφάλι με 60 λίβρες (27 κιλά) πράγματος; Τελείωσες,» πρόσθεσε.

Ο Τραμπ είχε υποσχεθεί το τείχος προεκλογικά, αλλά δεν έχει προχωρήσει σε καμία κίνηση από τον Ιανουάριο, όταν ανέλαβε την προεδρία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε πει ότι θα βρει τρόπο να αναγκάσει το Μεξικό να χρηματοδοτήσει την κατασκευή, ωστόσο, έχει ζητήσει από το Κογκρέσο 1,6 δισ. δολάρια (1,4 δισ. ευρώ).