Στη Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι επιστρέφει ο Ενρίκο Κόστα, υπουργός μέχρι σήμερα της κυβέρνησης Τζεντιλόνι.


Ο αρμόδιο υπουργός για τις περιφερειακές υποθέσεις έκανε γνωστή την απόφασή του με επιστολή την οποία θέλησε να απευθύνει προσωπικά στον Ιταλό πρωθυπουργό.


Κύρια αιτία της αποχώρησής του από το κυβερνητικό σχήμα, η απόφασή του να εγκαταλείψει το μικρό κεντρώο κόμμα Λαϊκή Εναλλακτική, του υπουργού Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, και να επιστρέψει στη Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.


Ο Κόστα, όπως αναφέρουν πολλοί αναλυτές, τις περασμένες ημέρες είχε εκφράσει την κάθετη αντίθεσή του στην έγκριση του νόμου για την παροχή της ιταλικής υπηκοότητας στα παιδιά των αλλοδαπών. Η υπερψήφιση του μέτρου από το ιταλικό κοινοβούλιο αναβλήθηκε, τελικά, για τον Σεπτέμβριο. Ο πρώην υπουργός, όμως, αποφάσισε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, «διότι δεν επιθυμεί να τροφοδοτήσει αμφισημίες και τυχόν παρεξηγήσεις», όπως υπογραμμίζει ο ίδιος.


Η παραίτησή αυτή, πάντως, δεν αναμένεται να προκαλέσει ουσιαστικά προβλήματα στον ιταλικό κυβερνητικό συνασπισμό. Ο πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι ανακοίνωσε ότι προς το παρόν, θα προϊσταται ο ίδιος του υπουργείου περιφερειακών υποθέσεων.