Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τον καθένα Ρεπουμπλικάνο που είναι μέλος της Γερουσίας, να ψηφίσει θετικά για την αναδιοργάνωση του τομέα των υπηρεσιών υγείας, στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σήμερα στην Γερουσία. Ωστόσο, η Γερουσιαστής Σούζαν Κόλινς που έχει επικρίνει με σκληρότητα το νομοσχέδιο, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν έκανε κάποια προσπάθεια να την προσεγγίσει.

“Οι Δημοκρατικοί δεν μας δίνουν ούτε μία ψήφο. Έτσι, χρειαζόμαστε στην κυριολεξία την κάθε ψήφο που προέρχεται από τους Ρεπουμπλικάνους. Δεν είναι εύκολο,” δήλωσε χθες ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε συνάντηση με οικογένειες που, όπως είπε, βίωσαν τις συνέπειες εφαρμογής του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, που προώθησε ο πρώην πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα (Obamacare).

Λίγες ώρες αργότερα, στο Καπιτώλιο, η Κόλινς που εντάσσεται στην πτέρυγα των μετριοπαθών Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, δήλωσε ότι δεν είχε κάποιο νέο από τον Τραμπ.
“Είχα συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, ενώ η Σίμα Βέρμα κaι ο Ράινς Πρίμπους με κάλεσαν τηλεφωνικά μερικές φορές για να συζητήσουμε το νομοσχέδιο. Ωστόσο, αντιλαμβάνομαι ότι ο πρόεδρος έχει την προσοχή του στραμένη σε άλλους,” δήλωσε χαρακτηριστικά η Κόλινς σε συνέντευξή της στο Reuters χθες το βράδυ. Η Βέρμα είναι υπεύθυνη διαχείρισης των κέντρων υπηρεσιών υγείας στα προγράμματα Medicare και Medicaid υπό το Obamacare, ενώ ο Πρίμπους είναι ο Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου.
Απαντώντας σε ερώτηση, εάν ο πρόεδρος έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια για να την μεταπείσει, η Κόλινς δήλωσε: “Δεν γνωρίζω, αλλά έχω σχηματίσει αυτή την εντύπωση από μια ανακοίνωση Τύπου που είχε εκδώσει και την διάβασα.”

Μετά το οξύ κλίμα πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των συντηρητικών και των μετριοπαθών Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών που προκλήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στην Γερουσία, από τα θέματα που σχετίζονται με την κατάργηση και την αντικατάσταση του Obamacare, ο πρόεδρος Τραμπ κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους να τηρήσουν την υπόσχεση που έχουν δώσει τα τελευταία επτά χρόνια σχετικά με την κατάργηση και την αντικατάσταση του Obamacare.
Μία αποτυχία κατά την σημερινή ψηφοφορία στην Γερουσία θα είναι ένα πολιτικά σοβαρό πλήγμα για τους Ρεπουμπλικάνους που χαρακτήρισαν το Οbamacare παρέμβαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην αγορά της ιδιωτικής ασφάλισης.

Από την άλλη μεριά, οι επικριτές του νομοσχεδίου που προτείνουν οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή του, θα οδηγήσει εκατομμύρια Αμερικανούς εκτός των ασφαλιστικών καλύψεων υγείας.