Μία νέα ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα εξέδωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών με την οποία «τρομοκρατεί» τους Βρετανούς τουρίστες που θέλουν να επισκεφθούν τη χώρα.

Η οδηγία προκαλεί ερωτηματικά, καθώς αφορμάται από τον σεισμό του περασμένου Ιουλίου στην Κω που προκάλεσε προβλήματα στο αεροδρόμιο, ωστόσο, αφήνει υπόνοιες ακόμα και για κίνδυνο τρομοκρατικού χτυπήματος και προειδοποιεί όσους έχουν ελληνική και βρετανική υπηκοότητα πως μπορεί να κληθούν να κάνουν θητεία στον στρατό.

Κίνδυνος τρομοκρατών και διαδηλώσεων

Συγκεκριμένα, για την τρομοκρατία τονίζεται πως «υψηλά ιστάμενα πρόσωπα βρετανικής υπηκοότητας στην Ελλάδα, θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να επιθεωρούν τακτικά τα μέτρα ασφαλείας» με την επισήμανση ότι έχουν λάβει χώρα αρκετές επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και εκρήξεις ή πυροβολισμοί σε κρατικά κτίρια, εμπορικά κέντρα, τράπεζες, γραφεία ΜΜΕ και αστυνομικά τμήματα. Ωστόσο, το κείμενο κρίνει πως οι Βρετανοί δεν θεωρούνται κατά κανόνα στόχος τέτοιων επιθέσεων.

Το Foreign Office κάνει επίσης αναφορά στο ενδεχόμενο διαδηλώσεων στην Αθήνα που θα ακινητοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως είναι ακόμα σε ισχύ τα capital controls, που δίνουν τη δυνατότητα στους ξένους να κάνουν αναλήψεις μέχρι 600 ευρώ τη μέρα.

Προσοχή στο αλκοόλ και στους... διακινητές μεταναστών

Μνεία γίνεται επίσης στην αυστηρότητα της αστυνομίας η οποία «δεν θα αποδεχτεί απρεπή συμπεριφορά, ειδικά όταν αυτή περιλαμβάνει υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ». «Τα ελληνικά δικαστήρια επιβάλλουν αυστηρές ποινές ή και φυλάκιση σε ανθρώπους που συμπεριφέρονται ανάρμοστα» σημειώνει η οδηγία χαρακτηριστικά, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος είναι η αναφορά της στους διακινητές μεταναστών.

«Οι ελληνικές αρχές έχουν εντείνει τους συνοριακούς ελέγχους. Οποιοσδήποτε επιχειρεί να διευκολύνει ή να μεταφέρει παράτυπο μετανάστη ή οποιοδήποτε προκαλεί παρανομία ή ασκεί βία θα συλλαμβάνεται και θα αντιμετωπίζεται από τις αρχές» σημειώνει το κείμενο αναφορικά με το προσφυγικό, που τονίζει Κως, Λέσβος και Σάμος είναι τα νησιά που επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού προβλήματος».

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την ταξιδιωτική οδηγία.