Ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιχειρήσει να αυξήσει την πίεση προς το Πεκίνο, αυτήν την φορά με επίκεντρο το θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας, σε μια χρονική περίοδο όπου η βορειοκορεατική κρίση περιπλέκει ήδη τις σχέσεις ΗΠΑ- Κίνας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται τη Δευτέρα να ζητήσει σε ένα υπόμνημα προς τον αντιπρόσωπο των ΗΠΑ για το εμπόριο, Ρόμπερτ Λαϊτάιζερ να εξετάσει εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να ξεκινήσει μια έρευνα σχετικά με τις μεταβιβάσεις της πνευματικής ιδιοκτησίας που επιβάλλουν οι κινεζικές αρχές στις αμερικανικές επιχειρήσεις, γνωστοποίησαν σήμερα αξιωματούχοι της αμερικανικής διοίκησης, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν.

Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι αυτό το θέμα δεν συνδέεται με εκείνο της Βόρειας Κορέας.«Τα δύο γεγονότα δεν συνδέονται. Το εμπόριο είναι το εμπόριο και η εθνική ασφάλεια είναι η εθνική ασφάλεια» επισήμαναν οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

«Η Βόρεια Κορέα αποτελεί απειλή για την ασφάλεια και είναι προς το συμφέρον τόσο της Κίνας όσο και των ΗΠΑ να εργαστούν από κοινού για να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα, την ώρα που οι ανησυχίες σχετικά με τις εμπορικές πρακτικές των Κινέζων υφίστανται εδώ και πολύ καιρό» διαβεβαίωσαν.

Σύμφωνα με τα στελέχη της αμερικανικής διοίκησης, «η εμπορική πολιτική της Κίνας στοχεύει αυτή τη στιγμή βασικά στην απόκτηση και απορρόφηση της πνευματικής ιδιοκτησίας των ΗΠΑ και άλλων χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο».«Η πλειονότητα των Αμερικανών γνωρίζει ότι η Κίνα κλέβει την πνευματική μας ιδιοκτησία, όμως αυτό που ενδεχομένως δεν γνωρίζουν είναι ότι η Κίνα υποχρεώνει τις αμερικανικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Κίνα να μεταβιβάζουν αυτή την πνευματική ιδιοκτησία».

Οι ΗΠΑ βάζουν στο στόχαστρο κυρίως τις κοινοπραξίες με κινεζικές οντότητες, η εγκατάσταση των οποίων στην χώρα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια ξένη εταιρεία που θέλει να πουλήσει τα προϊόντα της στην Κίνα. Αυτό επιτρέπει στους Κινέζους εταίρους να επωφεληθούν από την τεχνολογική τεχνογνωσία τους.

«Η Κίνα χρηματοδοτεί και διευκολύνει επίσης την αγορά αμερικανικών εταιρειών που κατέχουν καινοτόμες τεχνολογίες» επισημαίνουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.«Εάν οι Αμερικάνοι συνεχίζουν να βλέπουν τις καλύτερες τεχνολογίες τους και την πνευματική τους ιδιοκτησία να κλέπτονται ή να μεταβιβάζονται με τη βία στο εξωτερικό, οι ΗΠΑ με δυσκολία θα μπορέσουν να διατηρήσουν τον κυρίαρχο ρόλο τους και να παραμείνουν μία από τις πλέον καινοτόμες παγκόσμιες οικονομίες» σημείωσαν.

Ωστόσο η διαδικασία που αναμένεται να κινήσει ο Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα δεν ισοδυναμεί αυτόματα με κυρώσεις. Ο πρόεδρος θα επικαλεστεί το άρθρο 302β του Εμπορικού Κώδικα των ΗΠΑ που αναθέτει στον αντιπρόσωπο των ΗΠΑ για το εμπόριο να εξετάσει εάν μπορεί να στοιχειοθετηθεί και να ξεκινήσει μια έρευνα.

Οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι τόνισαν σήμερα ότι μια τέτοια αξιολόγηση θα μπορούσε να χρειαστεί κι ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί και κατόπιν να οδηγήσει ενδεχομένως σε κυρώσεις ή μέτρα αντιποίνων που θα ληφθούν στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ή εκτός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ