Τόσο τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια, όσο και η χλιαρή αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσαν την πολιτική παρέμβαση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Μέσω twitter, ο Ομπάμα υπενθύμισε ένα απόφθεγμα του Νέλσον Μαντέλα κατά του ρατσιστικού μίσους.

Ο πρώην αμερικανός πρόεδρος ανέφερε στο tweet του: «Κανένας δεν γεννήθηκε, μισώντας κάποιον άλλον, λόγω του χρώματος του δέρματός του ή της θρησκείας του. Οι άνθρωποι για να μισήσουν, πρέπει να το μάθουν. Κι αν μπορούν να μάθουν να μισούν, μπορούν να μάθουν και να αγαπούν. Γιατί η αγάπη έρχεται πιο φυσικά στην ανθρώπινη καρδιά, παρά το αντίθετο».

Ο Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε τα βίαια γεγονότα, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε αν πιστεύει πως μίλησε αρκετά αυστηρά εναντίον των λευκών ακροδεξιών της Κου Κλουξ Κλαν και των νεοναζί που επιτέθηκαν σε ακτιβιστές, με αποτέλεσμα να σημειωθούν δεκάδες τραυματισμοί.

«Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αυτήν την τεράστια επίδειξη μίσους, δογματισμού και βίας που προήλθε από διάφορες πλευρές» περιορίστηκε να δηλώσει ο αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας από το γήπεδό του για γκολφ στο Νιου Τζέρσεϊ, όπου βρίσκεται σε διακοπές.

Η τοποθέτηση αυτή του Τραμπ προκάλεσε αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων και του Μπαράκ Ομπάμα.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τη σύγκρουση ακροδεξιών και ακτιβιστών, στη διάρκεια της διαδήλωσης ένας οδηγός έριξε το όχημά του πάνω στο πλήθος, σκοτώνοντας μια γυναίκα και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους διαδηλωτές. Ο οδηγός συνελήφθη και ερευνώνται τα κίνητρά του.

Σε ένα άλλο περιστατικό στο Σάρλοτσβιλ, που δεν έχει διευκρινιστεί αν σχετίζεται με τα αιματηρά επεισόδια, αλλά σημειώθηκε περίπου την ίδια ώρα, δύο αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους όταν έπεσε το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν.

Κατόπιν όλων αυτών, το Σάρλοτσβιλ κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και υπάρχει έγκριση για απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία ακόμη δεν έχει τεθεί σε ισχύ.

Διαβάστε επίσης:

Χάος στο Σάρλοτσβιλ:Βίαια επεισόδια και τρεις νεκροί[βίντεο & εικόνες]

Μήνυμα ενότητας και καταδίκης του ρατσισμού έστειλε η Ιβάνκα Τραμπ