Τον ηλικίας περίπου 40 ετών ιμάμη Αμπντελμπακί Ας Σάτι, τα ίχνη του οποίου έχουν χαθεί από την Τρίτη, αναζητούν οι ισπανικές αρχές καθώς όπως εκτιμούν ενδεχομένως να ευθύνεται για την ριζοσπαστικοποίηση των νεαρών που εντάχθηκαν στον πυρήνα μαζί του.

Όπως μεταδίδουν ισπανικά ΜΜΕ, ο Ας Σατί, το σπίτι του οποίου στην πόλη Ριπόλ, στους πρόποδες των Πυρηναίων, ερεύνησαν οι αρχές χθες, είχε φυλακιστεί για πταίσματα.

Είχε μείνει στο Βέλγιο για μήνες

Ο ιμάμης είχε διαμείνει για λίγους μήνες στην κοινότητα Μέχελεν, στην ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών, το διάστημα μεταξύ «Ιανουαρίου και Μαρτίου του 2016», σύμφωνα με τον δήμαρχο της κοινότητας του Βιλβόρντε, Χανς Μπόντε.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτω» ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ας Σάτι, ο οποίος καταζητείται από τις ισπανικές αρχές, διέμεινε «στο Μέχελεν από τον Ιανουάριου έως τον Μάρτιο του 2016», είπε ο Μπόντε, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο VRT.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες El Pais και El Mundo, που επικαλούνται πηγές της αντιτρομοκρατικής μονάδας της αστυνομίας, στην φυλακή, απ’ όπου βγήκε τον Ιανουάριο του 2012, έκανε παρέα με κρατούμενους που συνδέονταν με τις επιθέσεις ισλαμιστών του Μαρτίου του 2004 στην Ισπανία, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο 191 ανθρώπων.
Τον Μάρτιο του 2016, οι Βρυξέλλες βρέθηκαν στο στόχαστρο μιας διπλής τρομοκρατικής επίθεσης με απολογισμό 32 νεκρούς και περισσότερους από 150 τραυματίες.

Ο υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης του Βελγίου, Τέο Φράνκεν, ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter ότι «ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ας Σατί» δεν ήταν γνωστός «με αυτό το όνομα» στο Γραφείο Αλλοδαπών.
«Δεν υπέβαλε ποτέ αίτημα ούτε έλαβε άδεια παραμονής στο Βέλγιο», όμως «πιθανόν μετέβη στο Βέλγιο» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Έρευνα για να εξακριβωθεί εάν υπάρχει και 15ος νεκρός

Παράλληλα, η ισπανική αστυνομία εξετάζει τη σορό ενός άνδρα που βρέθηκε εντός του οχήματος το οποίο έπεσε πάνω σε αστυνομικούς για να αποφύγει τον έλεγχο, προκειμένου να εξακριβώσει εάν σκοτώθηκε κι εκείνος στις επιθέσεις της περασμένης Πέμπτης και Παρασκευής.

Ο αρχηγός της περιφερειακής αστυνομίας της Καταλονίας, Ζουζέπ Λουίς Τραπέρο, επανάλαβε ότι ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 14 νεκρούς: δεκατρείς στη Λας Ράμπλας στη Βαρκελώνη, τους οποίους παρέσυρε το λευκό βαν, και μια γυναίκα που σκότωσαν με μαχαίρι στο Καμπρίλς.

Ωστόσο ενδέχεται να υπάρξει και 15ος νεκρός, σε ένα περιστατικό που η αστυνομία δεν συνδέει προς το παρόν με τις επιθέσεις.

Τρεις ώρες μετά την τραγωδία, στις 16:50 τοπική ώρα στη Λα Ράμπλα, ένα αυτοκίνητο Ford Focus απέφυγε, αναπτύσσοντας ταχύτητα, τον έλεγχο των αστυνομικών και κατόπιν εμφανίστηκε ξανά κοντά στη Βαρκελώνη, στο Σαν Γιουστ Ντεζβέρν.

Ο ιδιοκτήτης του, ο 34χρονος Πάου Περέθ Βιγιάν, κάτοικος του Βιλαφράνκα ντελ Πενεδές, βρέθηκε νεκρός εντός του οχήματος, φέροντας τραύματα από αιχμηρό όπλο, είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο οι αρχές της κοινότητας που βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων δυτικά της Βαρκελώνης.

Περιγράφοντας τα γεγονότα ο Τραπέρο εξήγησε ότι το αυτοκίνητο ανέπτυξε ταχύτητα για να αποφύγει τον αστυνομικό έλεγχο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί μία αστυνομικός. Τα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας άνοιξαν πυρ και λίγο μετά διέκριναν έναν άνθρωπο να απομακρύνεται τρέχοντας.

«Οι αστυνομικοί πίστεψαν αρχικά ότι ο Βιγιάν είχε σκοτωθεί από σφαίρα αστυνομικών», όμως η νεκροψία- νεκροτομή αποκάλυψε ότι στη σορό «δεν υπήρχε κανένα τραύμα από σφαίρα» σημείωσε ο διοικητής της αστυνομίας, ο οποίος συμπλήρωσε πως οι αρχές αναζητούν το πρόσωπο που οδηγούσε το όχημα.

Έως «αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να συνδέσουμε» αυτό το περιστατικό με τις επιθέσεις, ωστόσο εάν αυτή η σχέση επιβεβαιωθεί «θα έχουμε έναν επιπλέον νεκρό που θα συνδέεται με τις επιθέσεις».