Η ισπανική αστυνομία επιβεβαίωσε το απόγευμα της Δευτέρας ότι ο φερόμενος ως βασικός δράστης της επίθεσης που διαπράχθηκε στη Βαρκελώνη την περασμένη εβδομάδα σκοτώθηκε από πυρά των ανδρών της.

Αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν τον 22χρονο Μαροκινό, ο οποίος φορούσε μια ψεύτικη ζώνη με εκρηκτικά, κοντά στην κοινότητα Σουμπιράτς, στα δυτικά της Βαρκελόνης, αφού νωρίτερα μια γυναίκα είχε ενημερώσει τις αρχές για την παρουσία ενός υπόπτου στην περιοχή.

«Επιβεβαιώνουμε ότι το πρόσωπο που σκοτώθηκε στο επεισόδιο στο Σουμπιράτς είναι ο Γιουνές Αμπουγιακούμπ, ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαρκελώνη», ανέφερε στο Twitter η Mossos d'Esquadra, η αστυνομία της Καταλονίας.

Ωστόσο, η καταλανική αστυνομία ανακοίνωσε πως μολονότι επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του τελευταίου από τους υπόπτους που καταζητείτο, του 22χρονου Μαροκινού Γιουνές Αμπουγιακούμπ, οι έρευνες για την υπόθεση συνεχίζονται.

Στο σημείο έσπευσαν πυροτεχνουργοί προκειμένου να διαπιστώσουν αν η ζώνη που φορούσε ο ύποπτος ήταν πραγματικά παγιδευμένη με εκρηκτικά ή αν ήταν ψεύτικη, όπως εκείνες που φορούσαν οι τρομοκράτες που σκοτώθηκαν τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής στο Καμπρίλς. 

Ο 23χρονος ήταν ο μόνος από τον πυρήνα των τζιχαντιστών που έχει διαφύγει από το σημείο της επίθεσης. Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, ο δράστης είχε φύγει από τη Λας Ράμπλας με τα πόδια προτού μαχαιρώσει αργότερα μέχρι θανάτου έναν άνδρα και πάρει το αυτοκίνητό του για να διαφύγει.

Νωρίτερα, Ισπανοί δικαστές είχαν ζητήσει την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης του Αμπουγιακούμπ, ενώ η μητέρα του, η Χανού Γκανιμί, είχε καλέσει τον γιο της να παραδοθεί, λέγοντας ότι προτιμά να τον δει στην φυλακή παρά νεκρό.

Ο ιμάμης νεκρός από την έκρηξη στην Αλκανάρ

Η ισπανική αστυνομία επιβεβαίωσε επίσης ότι ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ες Σάτι ήταν το άτομο που σκοτώθηκε στην έκρηξη που σημειώθηκε το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης στην πόλη Αλκανάρ.

Στο σπίτι αυτό βρέθηκαν 120 φιάλες βουτανίου, γεγονός που οδηγεί τους αστυνομικούς στο συμπέρασμα ότι ο πυρήνας σχεδίαζε μια πολύ μεγαλύτερη επίθεση με εκρηκτικά.