Να κηρύξει την πολιτεία του Τέξας σε κατάσταση φυσικής καταστροφής ενόψει του τυφώνα «Χάρβεϊ» ζήτησε από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ ο κυβερνήτης του Τέξας, με τον Λευκό Οίκο να μην αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η κήρυξη μιας περιοχής σε κατάσταση φυσικής καταστροφής θα επιτρέψει στις αρχές να αποδεσμεύσουν ομοσπονδιακούς πόρους, πριν καν φτάσει ο «Χάρβεϊ» στα παράλια του Τέξας, κάτι που αναμένεται να γίνει τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο, υπενθύμισε ο σύμβουλος για θέματα εσωτερικής ασφάλειας, Τομ Μπόσερτ.

Ο Γκρεγκ Άμποτ, ο κυβερνήτης του Τέξας, είπε ότι ο Χάρβεϊ είναι «ένας πολύ σύνθετος και επικίνδυνος» τυφώνας, προειδοποιώντας ότι η άφιξή του μπορεί να προκαλέσει «μεγάλη καταστροφή».

«Το κατεπείγον μήνυμά μου στους συμπατριώτες Τεξανούς είναι, αν ζείτε σε περιοχή όπου έχει διαταχθεί εκκένωση πρέπει να λάβετε υπόψη σας αυτή τη συμβουλή και να φύγετε μακριά όσο ακόμη μπορείτε» είπε ο κυβερνήτης καλώντας τους κατοίκους να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο.

Ο «Χάρβεϊ» έχει ενισχυθεί και θεωρείται τυφώνας κατηγορίας 3 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον, όπως ανακοίνωσε το κέντρο παρακολούθησης κυκλώνων και ενδέχεται μάλιστα να αποδειχθεί το χειρότερο καιρικό φαινόμενο που έχει πλήξει την αμερικανική ήπειρο μετά τον τυφώνα Κατρίνα, καθώς συνοδεύεται από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα μεγαλύτερη των 190 χιλιομέτρων την ώρα.

Το απόγευμα της Παρασκευής βρισκόταν σε απόσταση περίπου 140 χιλιομέτρων από το Κόρπους Κρίστι. Σε περιοχές του Τέξας εκτιμάται ότι θα πέσουν έως και 97 εκατοστά βροχής, ενώ η στάθμη της θάλασσας μπορεί να ανέβει ακόμη και κατά 3,7 μέτρα.

Πολλές κοινότητες στο νότιο Τέξας έχουν εκκενωθεί και οι κάτοικοι φεύγουν εθελοντικά. Ματαιώθηκαν επίσης τα μαθήματα, σήμερα και την Δευτέρα, σε δεκάδες σχολεία κατά μήκος των ακτών, σε μια περιοχή από το Κόρπους Κρίστι μέχρι το Γκάλβεστον, όπου ζουν 5,8 εκατομμύρια άνθρωποι. Περίπου 40 πτήσεις ακυρώθηκαν ή ματαιώθηκαν.

Ο πρόεδρος Τραμπ σκοπεύει να περάσει το Σαββατοκύριακο στο Καμπ Ντέιβιντ αλλά στη συνέχεια, στις αρχές της εβδομάδας, σχεδιάζει να επισκεφθεί το Τέξας, όπως είπε η εκπρόσωπός του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.