Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει από χθες τα μεσάνυχτα όταν πύραυλος που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα πέρασε πάνω από την Ιαπωνία.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έριξε περισσότερο λάδι στη φωτιά κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι οδηγούν την κορεατική χερσόνησο «σε ένα ακραίο επίπεδο έκρηξης» και τόνισε ότι η απάντησή της με «σκληρότερα αντίμετρα» είναι δικαιολογημένη.

Λίγη μόνο ώρα αργότερα ο Αμερικανός πρόεδρος, στην πρώτη του δήλωση μετά την εκτόξευση του πυραύλου ανέφερε ότι: «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι». Μέσω επίσημης ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι «ο κόσμος κατανόησε πλήρως το νόημα του τελευταίου μηνύματος της Βόρειας Κορέας: Το καθεστώς (του Κιμ Γιονγκ Ουν) εξέφρασε την περιφρόνησή του για τους γείτονές του, για όλα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών, και για τα ελάχιστα πρότυπα αποδεκτής διεθνούς συμπεριφοράς».

«Οι απειλητικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες απλώς αυξάνουν την απομόνωση του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας στην περιοχή και ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα έθνη του κόσμου», καταλήγει η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου.

Σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με τις αγορές να επιδεικνύουν ψυχραιμία.


Ο πύραυλος έσπασε σε τρία κομμάτια που έπεσαν στη θάλασσα κοντά στην νήσο Χοκαΐντο στις 00.06 ώρα Ελλάδος, ενώ οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις δεν προσπάθησαν να τον καταρρίψουν.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η κίνηση αυτή από την πλευρά της Βόρειας Κορέας ήταν άκρως επικίνδυνη καθώς αν τα κομμάτια έπεφταν ακόμα και από λάθος σε ιαπωνικό έδαφος αυτό θα σήμαινε μια καθαρή επίθεση στην Ιαπωνία.