Οι αδιάκοπες επιθέσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά των μέσων ενημέρωσης πιθανόν να υποκινήσουν βία κατά δημοσιογράφων, τόνισε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, καθιστώντας υπεύθυνο τον Αμερικανό ηγέτη.

Ο Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν αναφέρθηκε ειδικότερα στις λεκτικές επιθέσεις του Τραμπ στο CNN, τους New York Times και την Washington Post.

«Το να αποκαλεί τους συγκεκριμένους δημοσιογραφικούς οργανισμούς "χαλκευμένα νέα" κάνει τρομακτική ζημία και το να αναφέρεται σε μεμονωμένους δημοσιογράφους με αυτό τον τρόπο, πρέπει να ρωτήσω, δεν είναι υποκίνηση σε άλλους να επιτεθούν σε δημοσιογράφους;», ανέφερε ο κ. Ζέιντ.

«Ας υποθέσουμε ότι ένας δημοσιογράφος αυτών των οργανισμών παθαίνει κακό, δεν έχει ευθύνη ο πρόεδρος για την υποδαύλιση της πράξης;», αναρωτήθηκε ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών από τη Γενεύη.

«Πιστεύω ότι όσα λέει ισοδυναμούν με υποκίνηση», είπε, συμπληρώνοντας ότι ο Ντ. Τραμπ έχει θέσει σε κίνηση έναν φαύλο κύκλο «υποκίνησης, φόβου, αυτολογοκρισίας και βίας». Επιπλέον, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η επίθεσή του στα μέσα ενημέρωσης έχει δώσει ώθηση σε άλλες χώρες να εντείνουν τον έλεγχο και την καταστολή προς τα ΜΜΕ. «Η δαιμονοποίηση του Τύπου είναι δηλητηριώδης, γιατί έχει επιπτώσεις και σε άλλα σημεία του πλανήτη», κατέληξε.