Τεράστιες καταστροφές έχει προκαλέσει το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Πολιτεία της Φλόριντα ο κυκλώνας Ίρμα, ο οποίος, παρόλο που υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 1, παραμένει μία τεράστια απειλή και για τις επόμενες ώρες.

Από χθες έχει επιβεβαιωθεί ένας θάνατος, καθώς οδηγός παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό του από το νερό. Συνολικά 27 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κυκλώνα Ίρμα σε όλη την Καραϊβική.

Στα νοτιοδυτικά της Φλόριντα οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, ενώ χωρίς ρεύμα έχουν μείνει περισσότερα από 4 εκατ. νοικοκυριά. Πάνω από 5,6 εκατομμύρια πολίτες έχουν εκκενώσει τις κατοικίες τους από το Σάββατο για ασφάλεια μετά από εκκλήσεις του κυβερνήτη. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ο κυκλώνας Ίρμα ήταν στην κατηγορία 4, στη συνέχεια υποβαθμίστηκε στην 3 και εν τέλει στην 1, ωστόσο οι αρχές επισημαίνουν ότι παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνος, καθώς οι άνεμοι αγγίζουν τα 74 χιλιόμετρα την ώρα.

Ο Ίρμα μετακινείται προς τα βόρεια της Πολιτείας της Φλόριντα και την Τζόρτζια, όπου ήδη 17.000 νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα.

Ο πρόεδρος Τραμπ, που μόλις επέστρεψε στον Λευκό Οίκο έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο στο Καμπ Ντέιβιντ, κήρυξε τη Φλόριντα σε κατάσταση μείζονος φυσικής καταστροφής. Η απόφασή του επιτρέπει την κινητοποίηση επιπρόσθετων πόρων για την αρωγή και την ανακούφιση των πληγέντων στην Πολιτεία. Εξάλλου ο Τραμπ, ο οποίος ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασης, υποσχέθηκε ότι θα επισκεφθεί «πολύ σύντομα» τη Φλόριντα.