Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι υπηρεσίες μετανάστευσης σε ολόκληρη την Ευρώπη, μετά την αποκάλυψη της κυριακάτικης γερμανικής εφημερίδας «Bild» ότι ισλαμιστές του ISIS έχουν στα χέρια τους 11.000 αυθεντικά συριακά διαβατήρια, χωρίς στοιχεία κατόχων και φωτογραφίες.

Σύμφωνα με απόρρητη αναφορά της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας και του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών που έφερε στο φως η γερμανική εφημερίδα, τα «κενά» διαβατήρια, που εκλάπησαν από κυβερνητικές εγκαταστάσεις της Συρίας μέσα στον πανικό του εμφυλίου, ανέρχονται συνολικά σε 18.002, αλλά περίπου 7.000 από τα έγγραφα αυτά έχουν περιέλθει στην κατοχή άλλων (πλην του ISIS) οργανώσεων.

Το ρεπορτάζ της «Bild» διευκρινίζει ότι Γερμανοί ερευνητές έχουν καταρτίσει κατάλογο με τους σειριακούς αριθμούς των κλεμμένων διαβατηρίων, καθώς και των Αρχών που τα εξέδωσαν, δεδομένου ότι τα έγγραφα αυτά δεν μπορούν να εντοπιστούν με τους συνήθεις ελέγχους για την ανίχνευση πλαστών εγγράφων.

Η μέχρι στιγμής εμπειρία αποδεικνύει όμως ότι η κυκλοφορία παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη (χωρίς να πρόκειται κατ’ ανάγκην για τρομοκράτες) πραγματοποιείται με πλαστά ή παραποιημένα διαβατήρια. Πάντως, μέλη της ομάδας των τζιχαντιστών οι οποίοι κατηγορούνται για τις τρομοκρατικές ενέργειες στο Παρίσι, που στοίχισαν τη ζωή σε 130 αθώους τον Νοέμβριο του 2015, ήταν κάτοχοι πλαστών συριακών διαβατηρίων.

Συναγερμός έχει ξεσπάσει και στο Μιλάνο, με ενίσχυση των αντιτρομοκρατικών μέτρων στους δρόμους της πόλης, μετά την κλοπή, στο διάστημα 4-6 Σεπτεμβρίου, τριών φορτηγών της ιδιωτικής εταιρείας ταχυμεταφορών DHL. Εκτός από τα τρία οχήματα, που προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν σε τρομοκρατική επίθεση τύπου Βαρκελώνης, ξένες μυστικές υπηρεσίες φαίνεται ότι ειδοποίησαν αυτές τις μέρες τις ιταλικές Αρχές ότι υπάρχει κίνδυνος εισόδου στη χώρα ατόμων που συνδέονται με την ισλαμιστική τρομοκρατία.

Την ίδια στιγμή, χθες το Ισλαμικό Κράτος πραγματοποίησε επίθεση εις βάρος αυτοκινητοπομπής στη Χερσόνησο του Σινά, με τουλάχιστον 18 Αιγύπτιους αστυνομικούς νεκρούς. Η οργάνωση υπέστη όμως ιστορική ήττα στην πολύπαθη Ντέιρ εζ Ζορ της Συρίας, επί τρία χρόνια στα χέρια των ισλαμιστών, την οποία ανακατέλαβαν ρωσικά και συριακά στρατεύματα.

Πηγή: eleftheriatypou.gr