Το ενδεχόμενο να μην ανανεωθεί η θητεία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών, μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, αναλύει το πρακτορείο Reuters με δημοσίευμά του.

Σύμφωνα με αυτό, αν και βαδίζει το 75ο έτος της ζωής του, ο Γερμανός οικονομολόγος δεν έχει πρόθεση να εγκαταλείψει οικειοθελώς την καρέκλα του υπουργείου Οικονομικών. Οι μόνοι που θα μπορούσαν να του στερήσουν αυτή την επιθυμία είναι είτε η Άνγκελα Μέρκελ, είτε κάποιο από τα μικρότερα κόμματα με τα οποία θα σχηματίσει κυβέρνηση το CDU.

Η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» τονίζει ότι οι διαφωνίες που χωρίζουν τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε είναι μεγάλες - κυρίως ως προς την ελληνική κρίση - και μπορούν να τους οδηγήσουν σε ρήξη μετά από χρόνια καλής συνεργασίας. 

Από την άλλη, ίσως κάποιο από τα μικρότερα κόμματα της συγκυβέρνησης που θα προκύψει, θέσει βέτο στον Σόιμπλε.

Όπως σημειώνει το Reuters, αποτελεί μακρά παράδοση στη γερμανική πολιτική, το μικρότερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού να κάνει πρώτο την επιλογή υπουργείου κατά τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι οποιοδήποτε από τα κόμματα αυτά έχει τη δυνατότητα να τερματίσει την καριέρα του Σόιμπλε στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ. Ωστόσο, κανείς δεν δείχνει να έχει την πρόθεση να το κάνει , αν σημαίνει ότι εγκαταλείπει πρωτοκλασάτα και επιθυμητά υπουργεία όπως είναι το υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγές από τα τρία αυτά κόμματα που μίλησαν στο Reuters δηλώνουν ότι τόσο ο Μάρτιν Σουλτς και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ του SPD, όσο και ο Τζεμ Εσντεμίρ των Πρασίνων αλλά και ο Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ του FDP εποφθαλμιούν το πόστο του υπουργού Εξωτερικών. «Υπάρχει ένα ζήτημα για την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών, αλλά αυτό θα σήμαινε την εγκατάλειψη του πιο επιθυμητού υπουργείου από όλα», δήλωσε αξιωματούχος του SPD. «Και ο Σουλτς και ο Γκάμπριελ έχουν τα μάτια στραμμένα προς το υπουργείο Εξωτερικών», πρόσθεσε.

«Δεν βλέπω να πετά κανείς έξω τον Σόιμπλε», δήλωσε στέλεχος των Πρασίνων προσθέτοντας ότι στο κόμμα του δεν υπάρχει κανείς σοβαρός διεκδικητής της θέσης. Τόσο τα τρία κόμματα, όσο και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έκαναν κανένα επίσημο σχόλιο επί του θέματος.