Έναν μαραθώνιο διπλωματικών επαφών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την επόμενη εβδομάδα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε απόψε ο Λευκός Οίκος.

Την Δευτέρα ο Τραμπ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει με τους δύο ηγέτες θα βρεθεί "η αποσταθεροποιητική στάση του Ιράν", όπως δήλωσε ο στρατηγός Χ.Ρ. ΜακΜάστερ, ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου σε θέματα εθνικής ασφάλειας.
Το ίδιο βράδυ ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχει δείπνο εργασίας με ηγέτες χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Για την Τρίτη είναι προγραμματισμένη μια συνάντησή του με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο τελευταίος δήλωσε από την Άγκυρα ότι σκοπεύει να συζητήσει με τον Τραμπ την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας, του Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, που κατηγορείται από τις ΗΠΑ για συνωμοσία με στόχο την παραβίαση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Αμέσως μετά ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει επαφές με τον εμίρη του Κατάρ Ταμίμ Μπιν Χαμάντ αλ Θάνι ενώ την Τετάρτη θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Ιορδανίας, της Παλαιστινιακής Αρχής, της Βρετανίας και της Αιγύπτου.

Την Πέμπτη ο Τραμπ θα γευματίσει με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε αλλά και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο πρόεδρος σκοπεύει να δώσει έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει ασφάλεια, ειρήνη και να ενωθεί η διεθνής κοινότητα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ