Η άδεια χρήσης της Uber Technologies Inc. στο Λονδίνο ανακλήθηκε. Πρόκειται για μια απόφαση έκπληξη που θα επηρεάσει τα 3,5 εκατομμύρια άτομα και τους 40.000 οδηγούς που χρησιμοποιούν αυτή την εφαρμογή στη βρετανική πρωτεύουσα.

Η ρυθμιστική αρχή μεταφορών της πόλης, Transport for London, δήλωσε ότι η σχετική άδεια θα λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου. Οι ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι αρνήθηκε την άδεια επειδή η "προσέγγιση και η συμπεριφορά της Uber αποδεικνύουν έλλειψη εταιρικής ευθύνης".

Οι αξιωματούχοι της πόλης ανέφεραν ότι η Uber χρησιμοποίησε ένα μυστικό εργαλείο λογισμικού που ονομάζεται "Greyball" το οποίο η εταιρεία δημιούργησε για να αποφύγει τις ρυθμιστικές αρχές.

"Η TfL κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Uber London Limited δεν είναι κατάλληλη για την απόκτηση μίας ιδιωτικής άδειας χειριστή μίσθωσης", ανέφερε η ρυθμιστική αρχή σε δήλωση της. Η Uber έχει 21 ημέρες για να ασκήσει έφεση.

Η απόφαση είναι μια νίκη για την παραδοσιακή βιομηχανία των λονδρέζικων ταξί, η οποία έχει πληγωθεί από τον πολλαπλασιασμό των οδηγών της Uber και έχει πιέσει για αυστηρότερη ρύθμιση της υπηρεσίας δρομολογίων, λαμβάνοντας ως πρότυπο τη σχετική ρύθμιση στο Σαν Φρανσίσκο. Οι οδηγοί ταξί πρέπει να περάσουν εκτεταμένες δοκιμές πριν λάβουν άδεια, ενώ για τους οδηγούς της Uber υπάρχουν λιγότερες απαιτήσεις.

Πριν λίγο, ο Γενικός Διευθυντής της Uber Λονδίνου, Tom Elvidge, έστειλε στον Τύπο την παρακάτω δήλωση:

«3.5 εκατομμύρια κάτοικοι του Λονδίνου που χρησιμοποιούν την εφαρμογή και περισσότεροι από 40.000 αδειοδοτημένοι οδηγοί που βασίζονται στην Uber για να ζήσουν μένουν έκπληκτοι από αυτή την απόφαση.

Με το να επιθυμούν να αποκλείσουν την εφαρμογή μας στο Λονδίνο, η Ρυθμιστική Αρχή Μεταφορών και ο Δήμαρχος υποκύπτουν σε ένα μικρό αριθμό ανθρώπων που θέλουν να περιορίσουν τις επιλογές του καταναλωτή. Αν η απόφαση αυτή παραμείνει, θα θέσει εκτός εργασίας 40.000 αδειοδοτημένους οδηγούς και θα στερήσει από τους Λονδρέζους ένα άνετο και οικονομικό τρόπο μετακίνησης.

Για να υπερασπιστούμε την επιβίωση αυτών των οδηγών και εκατομμύρια Λονδρέζους που χρησιμοποιούν την εφαρμογή μας, σκοπεύουμε άμεσα να κινηθούμε δικαστικά.

Η Uber λειτουργεί σε περισσότερες από 600 πόλεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 40 πόλεων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή η απαγόρευση θα έδειχνε στον κόσμο ότι -αντί να παραμένει ανοικτό- το Λονδίνο είναι κλειστό για καινοτόμες εταιρείες που δίνουν ευκαιρίες επιλογής στους καταναλωτές».

Πηγή: Bloomberg