Το κυβερνών Εθνικό Κόμμα στη Νέα Ζηλανδία φέρεται να συγκεντρώνει 46,1%, με καταμετρημένο το 80% των ψηφοδελτίων μετά τις σημερινές βουλευτικές εκλογές, γεγονός που δίνει στο κεντροδεξιό αυτό κόμμα το προβάδισμα στη μάχη του για την εξασφάλιση τέταρτης θητείας στο τιμόνι της χώρας, όπως ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή.

Οι κεντροαριστεροί Εργατικοί φέρονται να εξασφαλίζουν το 35,8% και ο πιθανός εταίρος τους σε συμμαχία, το Κόμμα των Πρασίνων, το 5,9%.

Ωστόσο, για να σχηματίσει κυβέρνηση το Εθνικό Κόμμα χρειάζεται τη βοήθεια του εθνικιστικού κόμματος «Πρώτα η Νέα Ζηλανδία», το οποίο φέρεται να συγκεντρώνει το 7,5%.

Τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα αναμένονται περίπου στις 23:30 τοπική ώρα, αλλά τα τελικά, τα οποία θα περιλαμβάνουν και τις ψήφους των Νεοζηλανδών του εξωτερικού, θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 7 Οκτωβρίου.

Ο αρχηγός του κόμματος «Πρώτα η Νέα Ζηλανδία» Ουίνστον Πίτερς δήλωσε σήμερα ότι θεωρεί πως το κόμμα του θα αποτελέσει τον ρυθμιστή και επανέλαβε ότι δεν προτίθεται να βιαστεί να υποστηρίξει το Εθνικό Κόμμα, το οποίο έχει κυβερνήσει επί εννέα χρόνια, ούτε το αντιπολιτευόμενο κεντροαριστερό, τους Εργατικούς. Ο ίδιος είπε ότι δεν θα ανακοινώσει την απόφασή του σήμερα ή αύριο.

Ωστόσο, ο ηγέτης του Εθνικού Κόμματος Μπιλ Ίνγκλις δήλωσε ότι το κόμμα «Πρώτα η Νέα Ζηλανδία» θα έχει καθοριστικό ρόλο στον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης έπειτα από τη σημερινή εκλογική μάχη.

Το Εθνικό Κόμμα θα ξεκινήσει «εντός των επόμενων ημερών» τις συζητήσεις με το εθνικιστικό κόμμα, όπως είπε ο Ίνγκλις από το αρχηγείο του κόμματός του στο Όκλαντ.

Από την πλευρά της, η αρχηγός των Εργατικών Γιασίντα Άρντερν δήλωσε ότι το κυβερνών κόμμα συγκέντρωσε μεν τις περισσότερες ψήφους, αλλά η μάχη δεν έχει ακόμη χαθεί.

Η ίδια είπε ότι θα πρέπει να υπάρξουν συζητήσεις με το εθνικιστικό κόμμα το συντομότερο δυνατό, αλλά ότι δεν θεωρεί πως θα ξεκινήσουν άμεσα.

Ο ηγέτης των Πρασίνων Τζέιμς Σο δήλωσε πρόθυμος, μαζί με τους Εργατικούς, να συνεργαστούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το «Πρώτα η Νέα Ζηλανδία» και ότι το μήνυμά του προς τον Ουίνστον Πίτερς είναι ότι «τώρα ήρθε η ώρα να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους και να εργαστούν για την ανατροπή του κυβερνώντος κόμματος».