Πολιτικό σεισμό προκάλεσε το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα, που σημαδεύτηκε από ιστορικά χαμηλές επιδόσεις τόσο για τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) όσο και για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), αλλά και από τη θριαμβευτική είσοδο του ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Η επόμενη μέρα προδιαγράφεται δύσκολη, ενώ ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα απαιτήσει διαπραγματεύσεις πολλών εβδομάδων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, τα τελικά αποτελέσματα έχουν ως εξής:

CDU/CSU 33% (2013:41,5%), SPD 20,5% (25,7%), AfD 12,6% (4,7%), FDP 10,7% (4,8%), Αριστερά 9,2% (8,6%), Πράσινοι 8,9% (8,4%).

Η συμμετοχή ξεπέρασε το 75%, ενώ το νέο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο θα απαρτίζεται από 700 βουλευτές, που είναι και αριθμός-ρεκόρ στις 19 κοινοβουλευτικές περιόδους ως τώρα.


Τα σενάρια

Με την άρνηση του SPD για τον μεγάλο συνασπισμό, μετά και τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος, απομένει ο τρικομματικός συνασπισμός μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών, των Φιλελεύθερων και πιθανότατα των Πρασίνων.

Ο Μάρτιν Σουλτς

«Δεν τα καταφέραμε», δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας ενώπιον οπαδών του SPD.

Μεγάλες διαρροές απο το CDU στο AfD

Όπως μεταδίδει η DW, περίπου ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι που στις προηγούμενες εκλογές είχαν επιλέξει τους Χριστιανοδημοκράτες, σε αυτές τις εκλογές ψήφισαν το ακροδεξιό AfD.

Σταθερή κυβέρνηση προτίθεται να σχηματίσει η Μέρκελ

Όταν ερωτήθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης μεταξύ των αρχηγών των γερμανικών πολιτικών κομμάτων για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας, η Αγγελα Μέρκελ απάντησε ότι έχει την πρόθεση να σχηματίσει μία σταθερή κυβέρνηση για τη Γερμανία.

Οι περισσότεροι ψηφοφόροι δεν εγκρίνουν τον σχηματισμό ενός συνασπισμού «Τζαμάικα»

Οι περισσότεροι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν φαίνεται να εγκρίνουν τον συνασπισμό «Τζαμάικα» μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), των Πράσινων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), σύμφωνα με δημοσκόπηση του ARD.

Το 31% των ψηφοφόρων του CDU/CSU συμφωνεί με έναν τέτοιο κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ θετική άποψη έχει το 42% των ψηφοφόρων του FDP και το 38% των ψηφοφόρων των Πράσινων.

Ωστόσο, στο σύνολο του εκλογικού σώματος, μόλις το 23% εγκρίνει έναν κυβερνητικό συνασπισμό «Τζαμάικα».