Απαντώντας σε ερώτηση πόσο ανησυχεί η Κίνα ότι ο πόλεμος λέξεων ανάμεσα στον Τραμπ και στη Βόρεια Κορέα μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ χαρακτήρισε την κατάσταση πολύ πολύπλοκη και ευαίσθητη.

Είναι ζωτικής σημασίας όλοι να εφαρμόσουν αυστηρά, πλήρως και ορθά όλα τα σχετικά με τη Βόρεια Κορέα ψηφίσματα του ΟΗΕ, είπε ο Λου, ψηφίσματα τα οποία καλούν τόσο για πιο αυστηρές κυρώσεις όσο και για προσπάθειες να επαναληφθεί ο διάλογος.

Καμία πλευρά «δεν πρέπει να ερεθίσει περαιτέρω την άλλη και να προσθέσει λάδι στη φωτιά της τεταμένης κατάστασης στη χερσόνησο αυτή τη στιγμή», είπε ο Λου στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.
«Ελπίζουμε πως καμία πλευρά δεν θα συνεχίσει να κάνει πράγματα που ερεθίζουν την άλλη και θα πρέπει, αντίθετα, [όλες οι πλευρές] να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.»
Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την έκτη και πιο ισχυρή δοκιμή πυρηνικής βόμβας στις 3 Σεπτεμβρίου, προκαλώντας έναν νέο γύρο κυρώσεων του ΟΗΕ. Η Πιονγκγιάνγκ δήλωσε την Παρασκευή ότι μπορεί να προχωρήσει σε δοκιμή βόμβας υδρογόνου πάνω από τον Ειρηνικό ωκεανό.

Αν και η Κίνα έχει οργιστεί με τις επανειλημμένες πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, έχει καλέσει επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους να βοηθήσουν να μειωθεί η ένταση αναστέλλοντας τις στρατιωτικές ασκήσεις τους.

Βομβαρδιστικά B-1B Lancer της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ πέταξαν στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη θάλασσα ανατολικά της Βόρειας Κορέας το Σάββατο σε μια επίδειξη δύναμης που σύμφωνα με το Πεντάγωνο δείχνει το εύρος των στρατιωτικών επιλογών που έχει στη διάθεσή του ο Τραμπ.

«Μια συνέχιση της αύξησης των εντάσεων στη χερσόνησο, πιστεύω, δεν είναι προς το συμφέρον καμίας πλευράς», είπε ο Λου, απαντώντας σε ερώτηση για τα γυμνάσια της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.
Από την πλευρά του, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις δήλωσε σήμερα πως μια δοκιμή βόμβας υδρογόνου από τη Βόρεια Κορέα στον Ειρηνικό ωκεανό θα ήταν μια «σκανδαλώδης επίδειξη ανευθυνότητας», απαντώντας στις απειλές της Πιονγκγιάνγκ.

«Θα ήταν μια σκανδαλώδης επίδειξη ανευθυνότητας στο επίπεδο της υγείας, της σταθερότητας και τη μη διάδοσης» των πυρηνικών όπλων, δήλωσε ο Μάτις στους δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Ινδία, όπου θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη.

Ερωτηθείς αν μια δοκιμή τέτοιας φύσης θα αποτελούσε πράξη πολέμου, ο επικεφαλής του Πενταγώνου αρνήθηκε να απαντήσει.