Το Αυστριακό το ακροδεξιό εθνικιστικό «Κόμμα των Ελευθέρων»,  διεκδικεί ακόμη και την πρώτη θέση στις επικείμενες πρόωρες αυστριακές βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου.


«Η Εναλλακτική για την Γερμανία είναι ο μεγάλος νικητής στην τρίτη θέση-Εγκάρδια συγχαρητήρια από τη Βιέννη», σχολίασε το διψήφιο ποσοστό που πέτυχε τελικά το αδελφό γερμανικό κόμμα, ο γενικός γραμματέας και ευρωβουλευτής του Κόμματος των Ελευθέρων Χάραλντ Βιλίμσκι.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής των υποψηφίων του κόμματος των Αυστριακών Πράσινων στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, η ευρωβουλευτής τους και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ουλρίκε Λούνατσεκ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του "ακροδεξιού κόμματος" στη Γερμανία επισήμανε πως «η είσοδος της Εναλλακτικής για την Γερμανία στη Μπούντεσταγκ είναι ανησυχητική για εμάς τους Πράσινους. Τώρα θα εκπροσωπούνται στη Βουλή στην Γερμανία ακροδεξιοί και δεξιοί λαϊκιστές».

Ο αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και η τότε ομόλογός του της «Εναλλακτικής για την Γερμανία»Φράουκε Πέτρι, είχαν τον Ιούνιο του 2016 μία Συνάντηση - κυριολεκτικά - Κορυφής, καθώς είχε πραγματοποιηθεί σε ύψος 2.962 μέτρων στην κορυφή «Τσουγκσπίτσε» της κορυφογραμμής των ΄Αλπεων και στο εκεί ορόσημο στα αυστρο-γερμανικά σύνορα, συνάντηση η οποία, όπως τονιζόταν, αποτελούσε «αφετηρία για κοινά προγράμματα και στόχους».

Στη συνάντηση Στράχε-Πέτρι είχε συμφωνηθεί «η εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο πολιτικών δυνάμεων που διατηρούν κριτική θεώρηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης», όπως επίσης η από κοινού ενασχόληση με τον ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο, τα μεταναστευτικά κινήματα, καθώς και γενικότερα με το θέμα των εθνικών ταυτοτήτων.

Σύμφωνα με τις τότε δηλώσεις της Φράουκε Πέτρι, η συμφωνία τους στην υψηλότερη κορυφή της Γερμανίας, αποτελεί σύμβολο της πρόθεσης για την από κοινού κατάκτηση νέων πολιτικών υψομέτρων.

Η αρχηγός της Εναλλακτικής για τη Γερμανία είχε βρεθεί στην Βιέννη νωρίτερα ως προσκεκλημένη των Ελευθέρων στο εκλογικό "πάρτι" τους το βράδυ του δεύτερου γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών στις 22 Μαίου, στις οποίες ο υποψήφιος των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ, είχε χάσει οριακά έναντι του αντιπάλου του, του υποψήφιου των Πράσινων Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Ο Βαν ντερ Μπέλεν υπήρξε οριστικά νικητής των αυστριακών προεδρικών εκλογών, επικρατώντας επί του Νόρμπερτ Χόφερ με αρκετή διαφορα (53,8 %, έναντι 46,2 %) κατά τον τρίτο γύρο στις 4 Δεκεμβρίου, και στις 26 του περασμένου Ιανουαρίου ορκίστηκε νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας για τα επόμενα έξι χρόνια.

Σε σχέση με την παρουσία της Φράουκε Πέτρι στο εκλογικό "πάρτι" των Ελευθέρων, ο αρχηγός τους Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε είχε επιβεβαιώσει, σε δηλώσεις του, την επίσημη συνεργασία του κόμματός του με την Εναλλακτική για τη Γερμανία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως"η Εναλλακτική για την Γερμανία γιόρτασε μαζί μας".