Με νέες απειλές κατά των Κούρδων, αλλά και του Ισραήλ, επανήλθε ο Ταγίπ Ερντογάν στον απόηχο του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Ιράκ.

Μιλώντας στο ΤRT ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε πως η Άγκυρα εξετάζει όλες τις λύσεις χωρίς να αποκλείει τη στρατιωτική επέμβαση τόσο από ξηράς όσο και από αέρος. Επίσης, τόνισε ότι θα διακοπεί η μεταφορά κουρδικού πετρελαίου μέσα από το τουρκικό έδαφος.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν, το δημοψήφισμα συνιστά προδοσία, καλώντας την ηγεσία του Ιρακινού Κουρδιστάν να σταματήσουν την προσπάθεια σύστασης κράτους. «Είναι μία περιπέτεια με σκοτεινή κατάληξη» τόνισε.

Από τα πυρά του Τούρκου προέδρου δεν ξέφυγε ούτε το Ισραήλ, το μόνο κράτος που στήριξε με κάθε επισημότητα τη διενέργεια του δημοψηφίσματος. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι οι διμερείς σχέσεις Άγκυρας - Τελ Αβίβ μπορεί να πληγούν, εάν οι Ισραηλινοί επιμείνουν στη σημερινή γραμμή τους. «Η ψηφοφορία δεν είναι δυνατόν να έχει νομιμότητα εάν υποστηρίζεται μόνο από το Τελ Αβίβ και την τρομοκρατική οργάνωση PKK» πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι το δημοψήφισμα, στο οποίο η ανεξαρτησία συγκέντρωσε πάνω από το 90%, δεν είναι δεσμευτικό, όμως ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί έχει διαμηνύσει ότι θα χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμα προκειμένου να διαπραγματευτεί με την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση την απόσχιση του κουρδικού θύλακα από τη χώρα. Ωστόσο, ο ιρακινός πρωθυπουργός αλ-Αμπάντι έχει απορρίψει κάθε διαπραγμάτευση.