Δύο αλλά όχι ξένοι
Δύο αλλά όχι ξένοι Σπύρος Χαριτάτος Μπάγια Αντωνοπούλου
ggutz2upx0ghjydtzjqv
Διεθνή

Σαουδική Αραβία: Επιτρέπει στις γυναίκες να οδηγούν

Η ιστορική απόφαση του βασιλιά Σάλμαν.

Ιστορική απόφαση στη Σαουδική Αραβία: η μόνη χώρα στον κόσμο όπου απαγορευόταν στις γυναίκες να οδηγούν επιτέλους τους επιτρέπει να πάρουν το τιμόνι το 2018, σύμφωνα με βασιλικό διάταγμα που εκδόθηκε χθες Τρίτη.

Ο βασιλιάς Σάλμαν διέταξε «να εκδίδονται άδειες οδήγησης αδιακρίτως σε άνδρες και γυναίκες», σύμφωνα με το διάταγμα που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο SPA.

Το μέτρο αυτό, αίτημα εδώ και καιρό ακτιβιστριών που έχουν καταλήξει ακόμη και στη φυλακή επειδή τόλμησαν να αψηφήσουν την απαγόρευση, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούνιο του 2018.

«Είμαι ακόμη σοκαρισμένη, νιώθω μεγάλη χαρά», δήλωσε η Χάγια Ρακιάν, μια εργαζόμενη σε τράπεζα, 30 ετών. «Δεν περίμενα μια τέτοια απόφαση πριν περάσουν 10 ή 20 χρόνια», πρόσθεσε.

«Είναι μια χαρούμενη ημέρα. Δεν το πιστέυω ακόμη, δεν θα το πιστέψω αν δεν το δω με τα μάτια μου», επεσήμανε η Σάτχα Ντούσρι, εργαζόμενη στην πετρελαϊκή εταιρεία Aramco, η οποία οδηγούσε στο εσωτερικό του συγκροτήματος κατοικιών όπου διαμένει, αλλά όχι σε δημόσιους δρόμους.

Πολλές γυναίκες της σαουδαραβικής ελίτ που μπορούσαν να οδηγούν στο Λονδίνο ή το Ντουμπάι, αλλά όχι στο Ριάντ, είχαν αψηφήσει την απαγόρευση στη Σαουδική Αραβία, όμως συλλαμβάνονταν.

Στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου σχεδίου οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων με ορίζοντα το 2030 και στόχο να περιοριστεί η εξάρτηση του Ριάντ από το πετρέλαιο, έχει αποφασιστεί να χαλαρώσουν κάποιοι περιορισμοί που επιβάλλονται στις γυναίκες στη χώρα αυτή, όπου βρίσκονται υπό την κηδεμονία ενός άνδρα της οικογένειάς τους, συνήθως του πατέρα, του αδελφού ή του συζύγου τους, προκειμένου να μπορέσουν να ταξιδέψουν ή να σπουδάσουν.

Η απόφαση αυτή ελήφθη αφού οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας μπόρεσαν για πρώτη φορά να γιορτάσουν το Σάββατο την εθνική γιορτή της χώρας σε ένα στάδιο.
Άνδρες και γυναίκες χόρεψαν στους ρυθμούς ηλεκτρονικής μουσικής, σκηνές που δεν έχουν επαναληφθεί στη χώρα, που είναι γνωστή για την επιμονή της στον διαχωρισμό των δύο φύλων.

Το Ριάντ προσπαθεί να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, παρά τις αντιδράσεις των υπερσυντηρητικών, σε μια χώρα όπου ο μισός πληθυσμός είναι κάτω των 25 ετών.
Τον περσινό Νοέμβριο ο δισεκατομμυριούχος πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας αλ Ουάλιντ μπιν Τάλαλ, γνωστός για την ευθύτητά του, είχε κάνει έκκληση ώστε να επιτραπεί στις γυναίκες να οδηγούν.