Ο αντιπρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι καλωσόρισε το σχέδιο της κεντροδεξιάς συμμαχίας CDU/CSU να προτείνει τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως υποψήφιο για τη θέση του προέδρου της κάτω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τον Κουμπίτσκι η κίνηση αποτελεί ένδειξη της ανοιχτής στάσης της καγκελάριου Άγγελας Μέρκελ να επιδιώξει το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας με το FDP και τους οικολόγους Πράσινους. Νωρίτερα, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU, Φόλκερ Κάουντερ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ανέφερε ότι ο Σόιμπλε είναι έτοιμος να αποχωρήσει από τη θέση του υπουργού Οικονομικών και να αναλάβει καθήκοντα προέδρου της Μπούντεσταγκ. Το FDP έχει δηλώσει πως θέλει τη θέση του υπουργού Οικονομικών σε οποιαδήποτε κυβέρνηση στηρίξει.

Σε συνέντευξή του στον όμιλο εφημερίδων RND, ο αντιπρόεδρος του FDP τόνισε ότι το κόμμα του θα απαιτήσει μια αλλαγή στην δημοσιονομική πολιτική ως προϋπόθεση συμμετοχής του στο σχηματισμό του λεγόμενου συνασπισμού ‘Τζαμάικα' - από τα χρώματα των τριών κομμάτων: μαύρο, κίτρινο και πράσινο.

«Είμαι ικανοποιημένος για το σημάδι που έδειξε η καγκελάριος που βρίσκεται στην κατεύθυνση ενός πιθανού συνασπισμού ‘Τζαμάικα'», υπογράμμισε ο Κουμπίτσκι. «Στην περίπτωση που το FDP συμμετάσχει στην κυβέρνηση, μια νέα δημοσιονομική πολιτική θα αποτελέσει ζητούµενο κεντρικής σηµασίας», πρόσθεσε.

Ο Κουμπίτσκι και ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών Κρίστιαν Λίντντερ έχουν και οι δύο αναφερθεί ως πιθανοί υποψήφιοι για το πόστο του υπουργού Οικονομικών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ