Η Άνγκελα Μέρκελ σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της, ξεκινώντας βέβαια από το πιο κρίσιμο πόστο, αυτό του υπουργού Οικονομικών. 

Οι υποψήφιοι για τη θέση είναι πολλοί, στην παρούσα φάση όμως η Γερμανίδα καγκελάριος επιλέγει έναν άνθρωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης της, τον Πέτερ Αλτμάιερ.

Προϊστάμενος της γερμανικής Καγκελαρίας και υπουργός Ειδικών Καθηκόντων μέχρι πρότινος, ο Αλτμάιερ θα αναλάβει ως υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών το πόστο που μέχρι σήμερα κατείχε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ως τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, καθώς στις 24 Οκτωβρίου ο Σόιμπλε θα εκλεγεί Πρόεδρος της γερμανικής Βουλής.

Τον έμπιστό της προσωπάρχη, Χριστιανοδημοκράτη πολιτικό Πίτερ Αλτμάγιερ φαίνεται πως προωθεί η Άνγκελα Μέρκελ για να αναλάβει προσωρινά τη θέση του Σόιμπλε ως τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung».

Ο 59χρονος πολιτικός του CDU, μεταδίδει η εφημερίδα, θα αναλάβει μεταβατικά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, μετά την αποχώρηση του επί χρόνια υπουργού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο 59χρονος Πίτερ Αλτμάγιερ έχει περιγραφεί ως «ο ισχυρότερος άνθρωπος στο Βερολίνο», από τον «Εconomist», ενώ, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι ο σταθερά φιλοευρωπαίος διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Μέρκελ από το 2013 και έχει επιρροή στο εσωτερικό του κόμματος, περίπου όση και ο Σόιμπλε.