«Να μπει το θέμα της Καταλονίας στην ατζέντα της συνάντησης Κορυφής του Οκτωβρίου», ζήτησε με παρέμβασή του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Γάλλος ευρωβουλευτής Φιλίπ Λάμπερτς, που είναι ένας από τους επικεφαλής των Πρασίνων.

Παίρνοντας τον λόγο στην πρωινή συζήτηση για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο ευρωβουλευτής μίλησε για «πόλωση και διχασμό της Ευρώπης», εκτιμώντας ότι «ο "καρκίνος" του πνεύματος την κερδίζει σιγά-σιγά». Έφερε σαν παράδειγμα το μεταναστευτικό, λέγοντας ότι θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να κάνουμε περισσότερα και καλύτερα και να μη στηλιτεύουμε συνεχώς τους μετανάστες.

Αναφορικά με την Καταλονία, ο κ. Λάμπερτς υποστήριξε ότι αυτό που συνέβη την Κυριακή στη Βαρκελώνη, είναι αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της πολωτικής λογικής, που επιβάλλει να διαλέξει ο καθένας το στρατόπεδό του.

«Η κεντρική κυβέρνηση διάλεξε την άρνηση και πεισματικά αντιδρά σε οποιονδήποτε διάλογο», δήλωσε ο ευρωβουλευτής και προσέθεσε: «Μπορεί να ήταν μονομερής η προκήρυξη του δημοψηφίσματος, όμως δεν δικαιολογείται με τίποτε η βία στην οποία γίναμε μάρτυρες.
Αυτό που γίνεται στην Καταλονία δεν αφορά μόνο την Ισπανία, αλλά αγγίζει τα θεμέλια της ΕΕ» τόνισε.

Ο κ. Λάμπερτς υπενθύμισε ότι «στην ΕΕ επιλύουμε τις συγκρούσεις μας με το διάλογο, τις διαπραγματεύσεις και τη συναίνεση και όχι με τη βία, γιατί θέλουμε να προστατεύουμε τη διαφορετικότητα και την ποικιλομορφία, που τη θεωρούμε πλεονέκτημα. Γι' αυτό δεν δικαιολογείται η ΕΕ το να μένει σιωπηρή, δεν δικαιολογείται η σιωπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ούτε το ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συναντηθεί και δεν θα μιλήσει για μια κρίση που επηρεάζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση πολύ περισσότερο από το Brexit», είπε ζητώντας παράλληλα να μπει το θέμα της Καταλονίας στην ατζέντα του Συμβουλίου.

Επισημαίνοντας ότι το θέμα της Καταλονίας μπορεί να είναι «εσωτερικό ζήτημα» είναι όμως συγχρόνως «εσωτερικό ζήτημα της ΕΕ», κάλεσε την Ολομέλεια να δράσει.

«Εμείς θα πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη να ενισχύσουμε το διάλογο ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και της Καταλονίας. Ας μην περιμένουμε άλλες μονομερείς ενέργειες, που θα καταστήσουν ακόμη πιο δύσκολη της εξεύρεση λύσης. Το διακύβευμα είναι η ίδια η ΕΕ και το ευρωπαϊκό σχέδιο» υπογράμμισε ο κ. Λάμπερτς.

Κάλεσμα της Κομισιόν σε διάλογο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε και πάλι σήμερα την ισπανική κυβέρνηση και τις καταλανικές αρχές να αρχίσουν διάλογο για να εκτονώσουν τη μερικές φορές βίαιη σύγκρουση σχετικά με τα αιτήματα για ανεξαρτησία της Καταλονίας.

«Είναι καιρός για συνομιλίες», δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο άρχισε μια συζήτηση για την κατάσταση.

Πρόεδρος Καταλονίας: Νιώθω ηγέτης μίας ελεύθερης χώρας

Ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε πως αισθάνεται ήδη πρόεδρος μιας ελεύθερης χώρας αφού περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Καταλανοί ψήφισαν υπέρ της απόσχισης της περιφέρειας από την Ισπανία στο απαγορευμένο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής.

«Αισθάνομαι ήδη πρόεδρος μιας ελεύθερης χώρας όπου εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν μια σημαντική απόφαση» είπε ο Πουτζμτεμόν σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild και πρόκειται να δημοσιευτεί αύριο Πέμπτη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ