Το δικαστήριο της Νάπολης αποφάσισε ότι οι γονείς ενός 18χρονου νέου θα πρέπει να του καταβάλλουν μηνιαία διατροφή, μέχρι ο ίδιος να μπορέσει να γίνει οικονομικά αυτόνομος. Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη έπειτα από την προσφυγή του νέου, ο οποίος υποχρεώθηκε από τη μητέρα του να εγκαταλείψει την οικογενειακή ετσία, επειδή είναι ομοφυλόφιλος και διατηρεί δεσμό.

Η υπόθεση προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στην Ιταλία, ενώ υπήρξαν αναφορές στον Τύπο και σε τηλεοπτικές εκπομπές. Η απόφαση της μητέρας κρίθηκε ουσιαστικά παράνομη, από τη στιγμή που η ίδια είναι χωρισμένη και της είχε επιτραπεί να παραμείνει στη συζυγική στέγη, ώστε να μπορεί να συνεχίσει να φροντίζει τα παιδιά της.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», η μητέρα δεν επιτρέπει στον νέο, ο οποίος ονομάζεται Φραντσέσκο, να βλέπει τη μικρότερη αδελφή του για να μην την επηρεάσει αρνητικά, «λόγω του ότι είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος».

Ο 18χρονος Ναπολιτάνος μπόρεσε να βρει σπίτι (μαζί με τον επίσης νεαρό σύντροφό του) χάρη στην ουσιαστική στήριξη της οργάνωσης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων Arcigay Napoli.