Για εκστρατεία δυσφήμησης εναντίον του κάνει λόγο ο Ρώσος ολιγάρχης Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, δίνοντας τη δική του εκδοχή στις πληροφορίες ότι του ζητήθηκε να εγκαταλείψει το πριγκιπάτο του Μονακό επειδή εξαγόρασε τον γενικό εισαγγελέα και τον υπουργό Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στον γαλλικό τύπο ο πρίγκιπας Αλβέρτος απέλυσε τον γενικό εισαγγελέα και τον υπουργό Δικαιοσύνης , ενώ ο Ριμπολόβλεφ εγκατέλειψε το πριγκιπάτο και ζει πλέον στο Σαν Φρανσίσκο.

«Η υφιστάμενη εκστρατεία δυσφήμισης, με επίκεντρο το πρόσωπό μου, είναι μια τακτική αποπροσανατολισμού της προσοχής από το γεγονός ότι έχουμε υποβάλει ποινική καταγγελία σχετικά με μια τεράστια υπόθεση απάτης, η οποία μπορεί να πλησιάζει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Αρκετές υποθέσεις, οι οποίες παραμένουν σε εκκρεμότητα, θα διαλευκάνουν την υπόθεση απάτης από όλες τις πλευρές. Πιστεύω ότι η απόπειρα να χρησιμοποιηθούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για να επηρεαστεί η δικαστική διαδικασία τελικά θα αποτύχει και είμαι σίγουρος ότι η δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος της αναγνωρίζοντας τις σοβαρές κατηγορίες που περιέχονται στην καταγγελία μας» δήλωσε.

Αβάσιμες χαρακτηρίζει τις πληροφορίες ο Σεργκέι Τσερνίτσιν, σύμβουλος του Ρώσου μεγιστάνα , τονίζοντας: «Οι ισχυρισμοί κατά του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ στον γαλλικό τύπο είναι αβάσιμοι και ελπίζουμε ότι το ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα του Μονακό θα ξεκαθαρίσει όλες τις πραγματικές λεπτομέρειες σύντομα».

«Δυστυχώς, γινόμαστε μάρτυρες μιας ιδιαίτερα επιθετικής εκστρατείας παραπλάνησης της κοινής γνώμης, που στοχεύει στην υπονόμευση της ακεραιότητας του δικαστικού συστήματος του Μονακό και ταυτόχρονα πλήττει την αξιοπιστία των θυμάτων αυτής της υπόθεσης. Το 2015 ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ είχε το θάρρος να αποκαλύψει, υποβάλλοντας επίσημη καταγγελία, τη μεγαλύτερη απάτη που έγινε ποτέ στην αγορά έργων τέχνης διεθνώς. Η αποκάλυψη της σοβαρής και πολύπλοκης αυτής υπόθεσης αποτέλεσε την αιτία για να γίνουν αρκετές τροποποιήσεις στους κανονισμούς που διέπουν το εμπόριο έργων τέχνης. Έκτοτε, βρίσκεται σε εξέλιξη μια δικαστική διαδικασία εναντίον του εμπόρου τέχνης Υβ Μπουβιέ, ο οποίος κατηγορείται για απάτη και συνέργεια στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Παράλληλα, εναντίον του εκκρεμεί υπόθεση στη Γαλλία για κλοπή έργων τέχνης».