Στις 11 και 12 Ιουλίου 2018 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η επόμενη Σύνοδος Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας, η δεύτερη κατά σειρά στην οποία αναμένεται να παραστεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στη διάρκεια της Συνόδου η Συμμαχία θα «συνεχίσει να προσαρμόζεται στον 21ο αιώνα». Ο ίδιος επισήμανε πως το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει όσο ποτέ, μετά την ουκρανική κρίση, τη στρατιωτική του παρουσία στην ανατολική πλευρά για να αντικρούσει μια «πολύ επιθετική» Ρωσία.

«Σε απάντηση των εξελισσόμενων απειλών, το ΝΑΤΟ έχει θέσει σε εφαρμογή τη μεγαλύτερη ενίσχυση της συλλογικής άμυνας μας σε μια γενιά. Τα πολυεθνικά μας τάγματα στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας είναι στο εξής πλήρως επιχειρησιακά και ενισχύουμε την παρουσία μας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Ενισχύουμε επίσης τις προσπάθειές μας κατά των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και των υβριδικών απειλών» ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.

Η Σύνοδος Κορυφής του Ιουλίου θα διεξαχθεί στο νέο αρχηγείο του ΝΑΤΟ που βρίσκεται στην περιφέρεια της βελγικής πρωτεύουσας.