Σημαντικό «ψαλίδι» στους κοινοτικούς πόρους που έχειν λαμβάνειν για το 2018 η Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε το Ευρωκοινοβούλιο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, από τα 217 εκατ. ευρώ που προορίζονται για την Τουρκία (για μεταρρυθμίσεις, υποδομές και γεωργία) το 2018, οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν να περικοπεί το ποσό στα 80 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 50 εκατ. ευρώ αναμένεται να περικοπούν σε πρώτη φάση, ενώ τα υπόλοιπα 30 εκατ. ευρώ σε δεύτερη, εφόσον η Τουρκία δεν παρουσιάσει πρόοδο όσον αφορά στην αντιμετώπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε μία περίοδο που οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκάις στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν παγώσει, με τις σχέσεις Βρυξελλών-Άγκυρας να επιδεινώνονται σταθερά τους τελευταίους μήνες. Ενδεικτική είναι η δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, όπου χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμπεριφορά της Τουρκίας όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, σημειώνοντας ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να βάλουν την υπογραφή τους για την εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης, κάτι που αναμένεται να κάνουν, μετά και από τη συμφωνία της προηγούμενης εβδομάδας για τη μείωση της προενταξιακής βοήθειας, που έχει σκοπό να στηρίξει τις υποψήφιες χώρες που προετοιμάζονται για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.