Πληροφορίες ότι ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν θα προχωρήσει σε ελιγμό με άμεση διάλυση του τοπικού κοινοβουλίου, χωρίς να ανακηρύξει ανεξαρτησία, προκειμένου να αποφύγει την κατάργηση της αυτονομίας της περιφέρειας από την ισπανική Γερουσία, μεταδίδουν ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έχει προτείνει στη Γερουσία, ανώτερο σώμα του κοινοβουλίου και μόνο αρμόδιο για ζητήματα που αφορούν την αυτονομία των περιφερειών του βασιλείου της Ισπανίας, την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος, με βάση το οποίο η Μαδρίτη θα αναλάβει προσωρινά την απευθείας διακυβέρνηση της Καταλονίας, καθαιρώντας την τοπική κυβέρνηση.

Ο κ. Ραχόι είχε κάνει λόγο, το Σάββατο, για πρόωρες τοπικές εκλογές εντός εξαμήνου, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο διεξαγωγής τους, περίοδο η οποία εκτείνεται μέχρι τα τέλη Απριλίου.

 Η κίνηση την οποία φημολογείται ότι θα κάνει ο κ. Πουτζδεμόν έχει ως στόχο να ρίξει ο τελευταίος «γέφυρες» προς τη Μαδρίτη, προκειμένου η ισπανική κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφαση καθαίρεσης. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να φέρει προ τετελεσμένων την ισπανική κυβέρνηση, επιβάλλοντάς της διαφορετική ημερομηνία τοπικών εκλογών από εκείνη που θα επιθυμούσε ο κ. Ραχόι.