Αφού τόνισε ότι βρίσκεται στις Βρυξέλλες, γιατί είναι «η πρωτεύουσα της Ευρώπης» επεσήμανε ότι η επίσκεψή του δεν αφορά τη βελγική κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Βρίσκομαι εδώ για να δράσω σε πλήρη ελευθερία και ασφάλεια».

«Βρισκόμαστε στις Βρυξέλλες για να κάνουμε σαφές το πρόβλημα της Καταλονίας στην καρδιά της Ευρώπης», ανέφερε ο Κάρλες Πουτζντεμόν. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η καταλανική κυβέρνηση και ο λαός της Καταλονίας θα σεβαστούν το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Δεκεμβρίου και απηύθηνε ερώτημα στην Ισπανική κυβέρνηση αν και αυτή θα κάνει το ίδιο.

Επίσης, σημείωσε ότι η ισπανική κυβέρνηση τον κατηγορεί για ανταρσία και ανέφερε ότι δεν θα επιστρέψει στην Ισπανία όσο δεν έχει εγγυήσεις για μια δίκαιη αντιμετώπιση από την ισπανική δικαιοσύνη.

«Να επιβραδύνουμε τη διαδικασία ανεξαρτητοποίησης»

Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι η διαδικασία της ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας χρειάζεται μία «επιβράδυνση» για την αποφυγή ταραχών.

«Υποχρεωθήκαμε να προσαρμόσουμε το σχέδιο εργασίας μας για να αποφύγουμε τη βία» και αν «αυτή η στάση έχει ως τίμημα την επιβράδυνση της ανάπτυξης της Δημοκρατίας, τότε πρέπει να θεωρήσουμε ότι αυτό είναι ένα λογικό τίμημα για την Ευρώπη του 21ου αιώνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δήλωσε επίσης ότι οι κατηγορίες εναντίον του είναι αβάσιμες, ότι δεν επιδιώκει να ξεφύγει από την ισπανική δικαιοσύνη και ότι θα επιστρέψει στην Καταλονία όταν τα του δοθούν «εγγυήσεις».