Η Κομισιόν κάλεσε την Μάλτα να βρει τους «βάρβαρους» δολοφόνους της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία αλλά και, με αφορμή τη δολοφονία της, να επιλύσει τα «πιθανά διαρθρωτικά προβλήματα» με το κράτος δικαίου στη χώρα.

Η Καρουάνα Γκαλιζία, μια από τις γνωστότερες ερευνήτριες δημοσιογράφους στη Μάλτα, έχασε τη ζωή της στις 16 Οκτωβρίου από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της.

Η πρόεδρος της χώρας Μαρί-Λουίζ Κολέιρο Πρέκα και ο πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ δεν θα παραστούν στην κηδεία της έπειτα από επιθυμία της οικογένειας. Η οικογένεια της ζήτησε επίσης από τα μέσα ενημέρωσης να μην καλύψουν την κηδεία.

Η κηδεία θα τελεστεί στον καθεδρικό ναό της πόλης Μόστα και σε αυτή θα παρευρεθεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

Η Κομισιόν, η οποία κατά παράδοση αποφεύγει να σχολιάζει εσωτερικές υποθέσεις κρατών μελών, πήρε θέση δια στόματος του αντιπροέδρου της, Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος δήλωσε ότι η Μάλτα θα πρέπει να κάνει τα πάντα για να βρεθούν οι δράστες της δολοφονίας.

«Τα βλέμματα της Ευρώπης είναι στραμμένα στις μαλτέζικες αρχές», έγραψε ο Τίμερμανς, ο πρώην ΥΠΕΞ της Ολλανδίας, ο οποίος από την θεσμική του θέση επιβλέπει τις προσπάθειες των Βρυξελλών να διασφαλίσουν ότι οι χώρες μέλη σέβονται τους δημοκρατικούς θεσμούς και τη δικαιοσύνη.

«Θέλουμε εκείνους που ευθύνονται άμεσα και έμμεσα για την φρικτή δολοφονία να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη. Και θέλουμε οι έρευνες να φτάσουν μέχρι τέλους ώστε όποιες άλλες αξιόποινες πράξεις τυχόν συνδέονται με την υπόθεση, να έρθουν στο φως της δημοσιότητας και τυχόν διαρθρωτικά προβλήματα να επιλυθούν» τόνισε ο Τίμερμανς.

Ο ίδιος είπε ότι η δημοκρατία κινδυνεύει σε μια χώρα της οποίας ο πρωθυπουργός, η σύζυγός του και άλλα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και στελέχη της αντιπολίτευσης καταδιώκουν τους δημοσιογράφους κατηγορώντας τους για λίβελο σε σχέση με τις κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα χρημάτων στο εξωτερικό.

«Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί στην Ευρώπη. Όχι όσο εποπτεύει αυτή η Επιτροπή», προειδοποίησε ο Τίμερμανς.

Σήμερα μάλιστα, οι σημαίες στο κτίριο της Επιτροπής κυματίζουν μεσίστιες, εις ένδειξη πένθους και τιμής στην Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια και σε όσους πέθαναν υπερασπιζόμενοι την ελευθερία του λόγου.

Σε άλλη ανακοίνωσή της η Κομισιόν αναφέρει ότι ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ καταδικάζει την επίθεση με τον πιο έντονο τρόπο.

«Το δικαίωμα ενός δημοσιογράφου να ερευνά, να θέτει ερωτήσεις που φέρνουν σε δύσκολη θέση και να κάνει αποτελεσματικά ρεπορτάζ, βρίσκεται στο επίκεντρο των αξιών μας και θα πρέπει να εξασφαλίζεται πάντα» σημείωνει η ανακοίνωση.