Σάλτσα σόγιας που είχε παρασκευαστεί πριν από 360 χρόνια θα περιλαμβάνει το μενού για το επίσημο δείπνο που θα παρατεθεί προς τιμήν του Ντόναλντ Τραμπ στη Νότια Κορέα, όπως και το αγαπημένο ψάρι του προέδρου των ΗΠΑ.

Το δείπνο στον Κυανό Οίκο, που ονομάζεται έτσι λόγω των μπλε κεραμιδιών στη στέγη του, ένα σύνολο κτιρίων που αποτελούν την επίσημη κατοικία του Νοτιοκορεάτη προέδρου στη Σεούλ, περιλαμβάνει πιάτο με μοσχαρίσια παϊδάκια που συνοδεύονται «με εξαιρετική σάλτσα σόγιας 360 ετών», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού προεδρικού μεγάρου.

Η σάλτσα σόγιας είναι ένα από τα βασικά συστατικά της νοτιοκορεάτικης γαστρονομίας. Παρασκευάζεται από διάσημους τεχνίτες και υφίσταται ζύμωση επί δεκαετίες, ίσως και αιώνες, και πωλείται αντί δεκάδων χιλιάδων δολαρίων το λίτρο.

Κατά τη διάρκεια έκθεσης γαστρονομίας το 2012, μια ομάδα από τεχνίτες παρουσίασε μια σάλτσα που παρασκευάστηκε, σύμφωνα με αυτούς, πριν από 450 χρόνια, που πωλείτο αντί 100 εκατομμυρίων γουόν (77.000 ευρώ).

Άλλο πιάτο του αποψινού δείπνου θα είναι γλώσσα ψητή, το αγαπημένο ψάρι του Τραμπ.

«Το μενού είναι προσαρμοσμένο σε τοπικές γεύσεις, παραδοσιακές, οι οποίες μπορεί επίσης να είναι του γούστου του προέδρου των ΗΠΑ», δήλωσε ο εκπρόσωπος στο νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

To δείπνο αυτό είναι τελείως διαφορετικό από τα πολύ αμερικάνικα εδέσματα που προσφέρθηκαν στον Ντόναλντ Τραμπ στην Ιαπωνία από τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, με τον οποίο ο ένοικος του Λευκού Οίκου διατηρεί πολύ πιο θερμές σχέσεις συγκριτικά με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζε-Ιν.

Μερικές ώρες μετά την άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ στο Τόκιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Σίζνο Άμπε έφαγαν χάμπουργκερ με τυρί και κέτσαπ. Το μπφτέκι του ήταν από αμερικανικο βοδινό. Και το κυρίως πιάτο ήταν μπριζόλα.

Στο αποψινό δείπνο υπάρχει επίσης γαρίδα που αλιεύτηκε κοντά σε απομακρυσμένα νησάκια στη θάλασσα της Ιαπωνίας, σύμφωνα με το προεδρικό μέγαρο, τα οποία διεκδικούν η Σεούλ και το Τόκιο.