Αδιαφορεί για το αυστηρό πρωτόκολλο της Κίνας για τη χρήση των social media ο Ντόναλντ Τραμπ.

Παρόλο που στη χώρα της Ασίας τα κοινωνικά δίκτυα της Δύσης, όπως το Facebook, το Twitter, το Youtube και το Instagram, είναι απαγορευμένα και οι Κινέζοι χρήστες δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά, εντούτοις ο Ντόναλντ Τραμπ διαμήνυσε ότι, εάν το επιθυμήσει, θα κάνει κανονικά tweet.

Λίγο πριν απογειωθεί για το Πεκίνο το Air Force One, εκπρόσωπος του προέδρου ρωτήθηκε για το αν ο Ντόναλντ Τραμπ θα εγκαταλείψει το αγαπημένο του Twitter για όσο βρίσκεται επί κινεζικού εδάφους. 

«Όχι, ο πρόεδρος θα κάνει tweet οτιδήποτε θέλει. Αυτός είναι ο τρόπος απευθείας επικοινωνίας του με τον Αμερικανικό λαό. Γιατί όχι;» είπε ο αξιωματούχος μιλώντας σε εκπροσώπους των ΜΜΕ.

«Είμαι σίγουρος ότι στο αεροσκάφος έχουμε τα τεχνικά μέσα για να συμβεί, παρόλο που κανένα από τα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα δεν επιτρέπονται στην Κίνα» πρόσθεσε.

Πάντως, μέχρι στιγμής ο Τραμπ δεν έχει κάνει κάποιο tweet, καθώς το τελευταίο «τιτίβισμά» του έγινε πριν την αναχώρηση για το Πεκίνο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει έναν από τους πιο ενεργούς λογαριασμούς στο Twitter παγκοσμίως, με 42 εκατομμύρια ακολούθους που ενημερώνει ο ίδιος καθημερινά, κάτι που ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έκανε ποτέ.

Μήνυμα προς την Πιονγκγιάνγκ από τη Σεούλ

Το Πεκίνο αποτελεί την τρίτη στάση στην περιοδεία του Τραμπ στην Ασία μετά την Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα.

Την «απάνθρωπη δικτατορία» της Πιονγιάνγκ κατήγγειλε από τη Σεούλ κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του ενώπιον των μελών του κοινοβουλίου της Νότιας Κορέας ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Απευθυνόμενος στη Βόρεια Κορέα, ο Τραμπ διεμήνυσε «μη μας υποτιμάτε και μη μας δοκιμάζετε», ενώ, απευθυνόμενος στα μέλη του νοτιοκορεάτικου κοινοβουλίου, τα προέτρεψε να «μην αφεθούν να εκφοβιστούν» από την Πιονγιάνγκ. «Δεν θα επιτρέψουμε οι αμερικανικές πόλεις να απειλούνται με καταστροφή» διεμήνυσε ο Αμερικανός πρόεδρος και συμπλήρωσε ότι «έχει έρθει η ώρα της ισχύος» έναντι της Βόρειας Κορέας.

Αναφερόμενος στην «απάνθρωπη δικτατορία» του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Τραμπ έκρινε ότι «μακράν του να εγγυάται την ισότητα των πολιτών της, αυτή η απάνθρωπη δικτατορία τους μετράει (...) με βάση αυθαίρετα κριτήρια που αφορούν την πίστη τους προς (τον αρχηγό) του κράτους».

Ο Τραμπ προέτρεψε όλες τις χώρες του κόσμου να ενωθούν και να απομονώσουν την Πιονγιάνγκ αρνούμενες να της προσφέρουν «οποιαδήποτε μορφή υποστήριξης, ή αποδοχής» ή την «προμήθεια» οποιουδήποτε αγαθού.

Επίσημο δείπνο με σάλτσα σόγιας 360 ετών

Σάλτσα σόγιας που είχε παρασκευαστεί πριν από 360 χρόνια θα περιλαμβάνει το μενού για το επίσημο δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν του Ντόναλντ Τραμπ στη Νότια Κορέα, όπως και το αγαπημένο ψάρι του προέδρου των ΗΠΑ.

Το δείπνο στον Κυανό Οίκο, που ονομάζεται έτσι λόγω των μπλε κεραμιδιών στη στέγη του, ένα σύνολο κτιρίων που αποτελούν την επίσημη κατοικία του Νοτιοκορεάτη προέδρου στη Σεούλ, περιλαμβάνει πιάτο με μοσχαρίσια παϊδάκια που συνοδεύονται «με εξαιρετική σάλτσα σόγιας 360 ετών», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού προεδρικού μεγάρου.

Η σάλτσα σόγιας είναι ένα από τα βασικά συστατικά της νοτιοκορεάτικης γαστρονομίας. Παρασκευάζεται από διάσημους τεχνίτες και υφίσταται ζύμωση επί δεκαετίες, ίσως και αιώνες, και πωλείται αντί δεκάδων χιλιάδων δολαρίων το λίτρο.

Κατά τη διάρκεια έκθεσης γαστρονομίας το 2012, μια ομάδα από τεχνίτες παρουσίασε μια σάλτσα που παρασκευάστηκε, σύμφωνα με αυτούς, πριν από 450 χρόνια, που πωλείτο αντί 100 εκατομμυρίων γουόν (77.000 ευρώ).
Άλλο πιάτο του αποψινού δείπνου θα είναι γλώσσα ψητή, το αγαπημένο ψάρι του Τραμπ.

«Το μενού είναι προσαρμοσμένο σε τοπικές γεύσεις, παραδοσιακές, οι οποίες μπορεί επίσης να είναι του γούστου του προέδρου των ΗΠΑ», δήλωσε ο εκπρόσωπος στο νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. To δείπνο αυτό είναι τελείως διαφορετικό από τα πολύ αμερικάνικα εδέσματα που προσφέρθηκαν στον Ντόναλντ Τραμπ στην Ιαπωνία από τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, με τον οποίο ο ένοικος του Λευκού Οίκου διατηρεί πολύ πιο θερμές σχέσεις συγκριτικά με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζε-Ιν.

Μερικές ώρες μετά την άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ στο Τόκιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Σίζνο Άμπε έφαγαν χάμπουργκερ με τυρί και κέτσαπ. Το μπφτέκι του ήταν από αμερικανικο βοδινό. Και το κυρίως πιάτο ήταν μπριζόλα.

Στο δείπνο υπήρχε επίσης γαρίδα που αλιεύτηκε κοντά σε απομακρυσμένα νησάκια στη θάλασσα της Ιαπωνίας, σύμφωνα με το προεδρικό μέγαρο, τα οποία διεκδικούν η Σεούλ και το Τόκιο.