Ανήμερα της γενικής απεργίας στην Καταλονία, χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους της Βαρκελώνης και της πλατείας Σαντ Ζάουμε, προκειμένου να εκφράσουν την οργή τους εναντίον της ισπανικής κυβέρνησης ,αλλά και να αξιώσουν την απελευθέρωση των αυτονομιστών ηγετών που βρίσκονται υπό κράτηση.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα», «Ελευθερία!», «Ο Πουτζδεμόν είναι ο πρόεδρός μας!», ήταν κάποια από τα συνθήματα τα οποία ακούστηκαν κατά την διάρκεια της διαδήλωσης, στην οποία έδωσαν το παρόν 8.000 διαδηλωτές σύμφωνα με την δημοτική αστυνομία. Το πλήθος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των  απεργιακών κινητοποιήσεων  που απηύθυνε η συνδικαλιστική ένωση υπέρ της αυτονομίας CSC.

Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί πως δυναμική  παρουσία στην διαδήλωση είχαν και οι δύο πανίσχυρες αυτονομιστικές οργανώσεις  της Omnium Cultural και της Εθνικής Καταλανικής Συνέλευσης, των οποίων οι ηγέτες Ζόρντι Κουσάρτ και Ζόρντι Σάντσες βρίσκονται στην φυλακή με την κατηγορία της στάσης.

«Βγήκαμε κατά χιλιάδες στους δρόμους με αφορμή αυτήν τη νέα απεργία, για να απαιτήσουμε το Κράτος να σταματήσει αμέσως την καταστολή εναντίον των καταλανικών θεσμών» δήλωσε ο Μαρσέλ Μάουρι, της Omnium.

Ενώ και ο εκπρόσωπος της Εθνικής Καταλανικής Συνέλευσης Αγούστι Αλκομπέρο, τόνισε και αυτός με την σειρά του πως πρόκειται για μια «επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας και την ταπείνωση του λαού της Καταλονίας».