Βρετανοί υπουργοί συσπειρώθηκαν σήμερα γύρω από τον Μπόρις Τζόνσον, υποστηρίζοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών κάνει «σπουδαία δουλειά» και δεν έχει λόγο να παραιτηθεί εξαιτίας σχολίων για τα οποία επικριτές λένε ότι μπορεί να κάνουν το Ιράν να παρατείνει την ποινή φυλάκισης που έχει επιβάλει σε μια εργαζόμενη σε οργάνωσης αρωγής.

Η συντονισμένη άμυνα εντάσσεται στις προσπάθειες να ενισχυθεί η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, η οποία έχει εξασθενήσει από μια σειρά από σκάνδαλα και γκάφες κορυφαίων υπουργών της την ώρα που διαπραγματεύεται την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε την Μέι να απολύσει τον Τζόνσον, γράφοντας σήμερα στην εφημερίδα «Observer»: «τον ανεχθήκαμε για πολύ να φέρνει σε δύσκολη θέση και να υπονομεύει τη χώρα μας με την ανικανότητά του. Είναι καιρός ο Μπόρις Τζόνσον να φύγει».

Ο Κόρμπιν και ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν, επίσης μέλος του Εργατικού Κόμματος, δήλωσαν πως ο Τζόνσον έχει προσβάλει κράτη και θρησκείες πριν «τα κάνει θάλασσα» με την υπόθεση της Ιρανοβρετανής εργαζόμενης σε οργάνωση αρωγής Ναζανίν Ζαγκαρί-Ράτκλιφ, που βρίσκεται στη φυλακή αφού καταδικάσθηκε ότι συνωμοτούσε για να ανατρέψει το ιερατικό κατεστημένο του Ιράν. Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες.

Οι σύμμαχοι του Τζόνσον

Όμως δύο από τους συμμάχους του, ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις και ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, υπερασπίσθηκαν τον Τζόνσον που την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε πως θα μπορούσε να είναι πιο σαφής στο σχόλιό του ότι η Ζαγκαρί-Ράτκλιφ δίδασκε δημοσιογραφία πριν από τη σύλληψή της τον Απρίλιο 2016.

Ο εργοδότης της Ζαγκαρί-Ράτκλιφ, η φιλανθρωπική οργάνωση Thomson Reuters Foundation, ανακοίνωσε πως το σχόλιο που έκανε ο Τζόνσον την 1η Νοεμβρίου ήταν εσφαλμένο, ενώ βουλευτές της βρετανικής αντιπολίτευσης επισήμαναν πως το σχόλιο θα μπορούσαν να έχει ως αποτέλεσμα να επιβληθεί στην εργαζόμενη μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης.

To Thomson Reuters Foundation είναι ανεξάρτητο από το Thomson Reuters και λειτουργεί ανεξάρτητα από το Reuters News.

«Γιατί να θέλει κανείς να τον απολύσει; Είναι ένας καλός υπουργός Εξωτερικών», δήλωσε ο Ντέιβις στο Sky News.

Ο Γκόουβ κάλεσε τους επικριτές να σταματήσουν να επικεντρώνουν στον ρόλο του Τζόνσον στην υπόθεση και να αμφισβητήσουν το κίνητρο «του ιρανικού καθεστώτος», όπως το αποκάλεσε, για να φυλακίσει την Ζαγκαρί-Ράτκλιφ.

«Δεν υπάρχει λόγος και δεν υπάρχει δικαιολογία για την κράτησή της και θα πρέπει να απελευθερωθεί», δήλωσε ο Γκόουβ στην εκπομπή του Άντριου Μαρ στο BBC