Περίπου 30 Αφγανοί αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από χθες Δευτέρα σε μια σειρά επιθέσεων από τους Ταλιμπάν εναντίον σημείων ελέγχου, όπως ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν μια σειρά επιθέσεων χθες Δευτέρα το βράδυ εναντίον σημείων ελέγχου της αστυνομίας στις περιοχές Μαϊουάντ και Ζάρι και χάσαμε 22 γενναίους αστυνομικούς», δήλωσε ο Κουντράτ Κουσμπάχτ, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας Κανταχάρ.

Τουλάχιστον 15 ακόμη αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, 45 δράστες σκοτώθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων, που διήρκησαν περίπου έξι ώρες.

Από την επίθεση εναντίον της αμερικανικής αυτοκινητοπομπής στην Κανταχάρ «τραυματίστηκαν 4 άνθρωποι (…) που βρίσκονται όλοι σε σταθερή κατάσταση», σύμφωνα με εκπρόσωπο της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Στην επαρχία Φάρα, κοντά στο Ιράν, 9 στρατιώτες και τουλάχιστον 3 άμαχοι σκοτώθηκαν σε δύο διαφορετικές επιθέσεις, σύμφωνα με τον Νάσερ Μέρι, εκπρόσωπο του κυβερνήτη.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Ταλιμπάν ενδέχεται να χρησιμοποίησαν τεχνολογία νυχτερινής όρασης για να πλησιάσουν και να καταλάβουν εξαπίνης τα στρατεύματά μας, αν και νωρίτερα τους είχαμε απωθήσει και είχαν υποστεί απώλειες», πρόσθεσε.

Οι Ταλιμπάν έχουν αυξήσει τις επιθέσεις τους εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας τις τελευταίες εβδομάδες, την ώρα που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αναπτύξουν επιπλέον δυνάμεις. Πολλές φορές χρησιμοποιούν humvee και αστυνομικά οχήματα τα οποία παγιδεύουν με εκρηκτικά για να επιτεθούν εναντίον κτιρίων των υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι Αφγανοί στρατιώτες και αστυνομικοί, που συχνά δεν είναι καλά εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι, εξακολουθούν να πληρώνουν βαρύ τίμημα. Οι αφγανικές Αρχές δεν σχολιάζουν τις απώλειες στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας, όμως η Sigar, μια επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου που παρακολουθεί τα έξοδα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, τις έχει χαρακτηρίσει «απαράδεκτες» και «σοκαριστικές».