Ο Εμανουέλ Μακρόν «εύχεται» ο Σάαντ Χαρίρι να μπορεί να «επιβεβαιώσει» από τον Λίβανο «τη βούλησή του να παραιτηθεί, αν αυτό επέλεξε», δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέρ, ενώ ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία ότι κρατά τον Χαρίρι.

«Η Γαλλία είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, της αυτονομίας» του Λιβάνου. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εύχεται ο πρωθυπουργός να μπορεί να επαναλάβει, να επιβεβαιώσει στον Λίβανο τη βούλησή του να παραιτηθεί αν αυτό επέλεξε», δήλωσε ο Καστανέρ. Ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν αναμένεται να συναντηθεί με τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό του Λιβάνου κατά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία που ξεκινά σήμερα.

Χθες ο Μακρόν είχε «επαναλάβει την ευχή ο Σάαντ Χαρίρι να μπορέσει να μεταβεί στον Λίβανο όπως έχει ανακοινώσει». Από τότε, η Γαλλία, που έχει δεσμούς με όλους τους παράγοντες της περιοχής, πολλαπλασιάζει τις πρωτοβουλίες προκειμένου να εξασφαλίσει την επιστροφή του στον Λίβανο.

Ο Χαρίρι προκάλεσε σοκ στις 4 Νοεμβρίου όταν ανακοίνωσε ξαφνικά την παραίτησή του από τη σαουδαραβική πρωτεύουσα, καταγγέλλοντας την «επιβολή» που ασκεί στη χώρα του το Ιράν και ο σύμμαχός του στον Λίβανο, το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ.

Δήλωσε σε συνέντευξη την Κυριακή πως είναι «ελεύθερος», «είναι πολύ καλά» και διαβεβαίωσε πως θα «επιστρέψει αν ο θέλει ο Θεός στον αγαπημένο [του] Λίβανο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ