Διακόπηκαν και θα αρχίσουν εκ νέου το μεσημέρι οι δύσκολες συνομιλίες στη Γερμανία για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Στο τραπέζι κάθονται η Χριστιανική Ένωση -CDU/CSU- υπό την Άνγκελα Μέρκελ, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του FDP, επιχειρώντας να βρουν κοινά σημεία στις εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις τους προκειμένου να επιτευχθεί καταρχήν συμφωνία.

Όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Πίτερ Τάουμπερ, γενικός γραμματέας των συντηρητικών του CDU, οι συνομιλίες θα παραταθούν έως και το Σάββατο, εάν χρειαστεί.

«Ακόμα πιστεύουμε πως αξίζει να το εργαστούμε γι' αυτό με όλη μας τη δύναμη» δήλωσε στους δημοσιογράφους όταν οι μαραθώνιες συνομιλίες χθες οδήγησαν σε αδιέξοδο. «Από την άλλη πλευρά, είναι εμφανές πως είναι δύσκολο» πρόσθεσε.

Στις συνομιλίες επικρατούσε δυσθυμία το βράδυ της Πέμπτης, με στελέχη των κομμάτων να επιρρίπτουν τις ευθύνες στους ομολόγους τους για την καθυστέρηση. «Θα συνεχίσουμε το μεσημέρι», είπε ο Βίνφριντ Κρέτσμαν, ο διαπραγματευτής των Πρασίνων και πρωθυπουργός της κρατιδιακής κυβέρνησης στη Βάδη-Βυρτεμβέργη.

Εφόσον επιτευχθεί μια καταρχήν συμφωνία -το οποίο επιδιώκει και η Άνγκελα Μέρκελ- θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τη σύναψη «συμβολαίου συνασπισμού» με στόχο να σχηματιστεί υπουργικό συμβούλιο και να καθοριστεί κυβερνητικό πρόγραμμα για το τέλος της χρονιάς.