Το «Ισλαμικό Κράτος» για το μακελειό στο τέμενος του βόρειου Σινά «φωτογραφίζει» με ανακοίνωσή της αιγυπτιακή εισαγγελία. 

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει, οι ένοπλοι, που ήταν 30 περίπου τον αριθμό και σκότωσαν περισσότερους από 300 ανθρώπους, είχαν μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους.

«Ο αριθμός τους ήταν μεταξύ 25 και 30, κρατούσαν τη σημαία του Νταές και πήραν θέσεις μπροστά από την πόρτα του τζαμιού και τα 12 παράθυρά του με αυτόματα τουφέκια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το κρατικό αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA, ο αριθμός των νεκρών από την αιματηρή επίθεση ανήλθε στους 305, ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και 27 παιδιά, ενώ οι τραυματίες φτάνουν τους 128.

Αεροπορικά πλήγματα από τον αιγυπτιακό στρατό

Μερικές ώρες μετά την υπόσχεση του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι να «εκδικηθεί τους μάρτυρες», ο στρατός προχώρησε στη διάρκεια της νύκτας σε αεροπορικά πλήγματα στη ζώνη της επίθεσης, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας μάχονται εναντίον του αιγυπτιακού κλάδου της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Τα αεροπλάνα έβαλαν στόχο «οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν στην τρομοκρατική επίθεση και σκότωσαν αυτούς που επέβαιναν σ' αυτά», δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

Κηδείες, προσευχές, μαύρες ταινίες πένθους στα μέσα ενημέρωσης: η Αίγυπτος θρηνεί. Τριήμερο πένθος έχει κηρυχθεί στην Αίγυπτο μετά την πιο αιματηρή επίθεση στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.

Αν και ακόμη καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τζιχαντιστές.

Η επίθεση σημειώθηκε την Παρασκευή στη διάρκεια της προσευχής στο τέμενος αλ Ράουντα στην πόλη Μπιρ αλ Άμπεντ, 40 χιλιόμετρα δυτικά το αλ Αρίς, πρωτεύουσα της επαρχίας του βόρειου Σινά. Στην περιοχή αυτή οι δυνάμεις ασφαλείας μάχονται με μια οργάνωση, παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στην Αίγυπτο.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι δεσμεύθηκε να απαντήσει «με σφοδρότητα» στην επίθεση αυτή.

«Οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία θα εκδικηθούν για τους μάρτυρές μας και θα αποκαταστήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα (απαντώντας) με πυγμή πολύ σύντομα», δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος.

Το αιγυπτιακό παρακλάδι του ΙΚ εξαπολύει συχνά επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στη χερσόνησο του Σινά, που συνορεύει με το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, αν και η συχνότητα και το εύρος έχουν μειωθεί την τελευταία χρονιά.

Οι τζιχαντιστές έχουν στραφεί στους αμάχους, επιτιθέμενοι όχι μόνο σε χριστιανούς και σουφιστές, αλλά και σε βεδουίνους στο Σινά, τους οποίους κατηγορούν ότι συνεργάζονται με τον αιγυπτιακό στρατό.

Τον Φεβρουάριο πολλοί χριστιανοί έφυγαν από την αλ Αρίς έπειτα από μια σειρά επιθέσεων εναντίον τους.

Πριν ένα χρόνο περίπου 100 χριστιανοί, κυρίως κόπτες, σκοτώθηκαν σε επιθέσεις εναντίον εκκλησιών ή άλλων στόχων στο Σινά και αλλού στην Αίγυπτο.