Για πρώτη φορά ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε τη Μιανμάρ, όπου 150.000 άνθρωποι περίμεναν υπομονετικά για να ακούσουν την ομιλία του. Ο Πάπας επισκέφθηκε για πρώτη φορά χώρα που κατηγορείται ανοιχτά για «εθνοκάθαρση» και στην ομιλία του στάθηκε στο ζήτημα, τονίζοντας πως «οι πληγές της βίας από εθνικές διαμάχες δεν είναι ο τρόπος που επέλεξε ο Ιησούς».

Χαρακτηριστικό της ομιλίας του είναι πως απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο «Ροχίνγκια», που αφορά την απομάκρυνση 260.000 μουσουλμάνων από τη χώρα προς το Μπαγκλαντές (ο όρος αυτός δεν είναι αποδεκτός από την κυβέρνηση της χώρας).

Ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε στους πιστούς λέγοντας πως η εκδίκηση δεν είναι λύση στο ζήτημα, την ώρα που η κυβέρνηση της χώρας λέει πως όσοι μετανάστευσαν από το Μπαγκλαντές το έκαναν μη νόμιμα και δεν θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ως μειονότητα της χώρας.


Ο ίδιος ο Πάπας έχει ζητήσει από τους εκπροσώπους του Βατικανού στη χώρα να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τον όρο «Ροχίνγκια» και έβαλε κατά της κυβέρνησης της Μιανμάρ.

«Ξέρω πως πολλοί στη χώρα φέρουν τις πληγές της βίας. Πληγές ορατές και αόρατες. Πολλοί νομίζουν ότι η θεραπεία θα έρθει με θυμό και εκδίκηση. Ο δρόμος της εκδίκησης δεν είναι ο δρόμος του Ιησού», είπε χαρακτηριστικά, υπό τους ήχους ύμνων από καλόγριες της χώρας, στα λατινικά.