Το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης από το Μεξικό ήταν ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μάλιστα, χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τον Χοσέ Ινές Γκαρσία Σαράτε, ο οποίος είχε απελαθεί πέντε φορές από τη χώρα, μέχρι που κατηγορήθηκε για φόνο μιας 32χρονης Αμερικανίδας στο Σαν Φρανσίσκο.

Ωστόσο, το δικαστήριο αθώωσε τον Μεξικανό, καθώς έκριναν πως δεν δολοφόνησε την Κάθριν Στάινλι. Κρίθηκε ένοχος μόνο για παράνομη κατοχή όπλου, με την ποινή να αναμένεται να είναι από 16 μήνες έως τρία χρόνια φυλάκιση.

Ο Σαράτε βρέθηκε στο επίκεντρο της εκστρατείας του Τραμπ, ο οποίος τον χαρακτήρισε «ζώο» για τη δολοφονία της Στάινλι, και τελικά αποδείχθηκε πως δεν ήταν αυτός που τη σκότωσε. Με το άκουσμα της είδησης, ο Τραμπ εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την απόφαση, λέγοντας πως οι Αμερικανοί είναι πολύ θυμωμένοι με τους παράνομους μετανάστες…

«Μια επονείδιστη απόφαση στην υπόθεση της Κέιτ Στάινλι! Δεν προκαλεί έκπληξη που οι κάτοικοι της χώρας μας είναι τόσο θυμωμένοι με τους παράνομους μετανάστες», έγραψε στο Twitter.