Ενα πρωτοποριακό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, το οποίο κατάφερε να «μαντέψει» με ακρίβεια ποιοι ψήφισαν Μπαράκ Ομπάμα και ποιοι Τζον Μακέιν στις αμερικανικές εκλογές του 2008, οπως επίσης και το μέσο ύψος εισοδημάτων αλλά και τα ποσοστά λευκών - Αφροαμερικανών.

Για να το πετύχουν αυτό, τροφοδότησαν τους σχετικούς αλγορίθμους με 50.000.000 φωτογραφίες δρόμων από το Google Street View και αυτοί, στη συνέχεια, προχώρησαν σε εκτιμήσεις για τις πολιτικές προτιμήσεις, το μορφωτικό επίπεδο, το ύψος εισοδήματος κ.ά. για κάθε γειτονιά.

Με άλλα λόγια, είναι δυνατό να εκτιμήσει κανείς πόσο προοδευτική ή συντηρητική είναι μια περιοχή ανάλογα με τον τύπο των οχημάτων που βλέπει συχνότερα παρκαρισμένα σε αυτήν.

Για παράδειγμα, όσο περισσότερα επιβατικά αυτοκίνητα τύπου «σεντάν» είχε μια γειτονιά, τόσο περισσότεροι κάτοικοι είχαν ψηφίσει υπέρ του Ομπάμα, ενώ, όσο περισσότερα οχήματα τύπου «πικ-άπ» είχε μια περιοχή, τόσο μεγαλύτερο ήταν το ποσοστό υπέρ του Μακέιν.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου»