Η πιο φονική επίθεση που σημειώθηκε στην ιστορία της Σομαλίας προκάλεσε έως και 512 θανάτους στις 14 Οκτωβρίου, όταν παγιδευμένο με εκρηκτικά φορτηγό ανατινάχθηκε στο Μογκαντίσου, ανακοίνωσε σήμερα μια επιτροπή που εργάζεται για τα θύματα της επίθεσης. Ο τελευταίος απολογισμός που δημοσιεύθηκε στα τέλη Οκτωβρίου έκανε λόγο για 358 θανάτους.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, όμως οι Αρχές δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονται οι σεμπάμπ.

Συνολικά ο αριθμός των προσώπων που επλήγησαν από την επίθεση είναι «869, από τα οποία 512 έχουν πεθάνει, 295 είναι τραυματίες. Υπάρχουν άλλα 70 πρόσωπα για τα οποία δεν γνωρίζουμε αν έχουν πεθάνει ή αν είναι αγνοούμενα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντουλάχι Μοχάμεντ Σίρουακ, πρόεδρος της επιτροπής επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης στη Σομαλία.

--

Η επιτροπή, που είναι ενδεκαμελής, συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο μετά την αιματηρή επίθεση.
Οι σεμπάμπ, που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, εξακολουθούν να ελέγχουν τεράστιες αγροτικές περιοχές. Πραγματοποιούν συχνά επιθέσεις κυρίως εναντίον ξενοδοχείων και εστιατορίων στην πρωτεύουσα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέτειναν τις επιχειρήσεις τους στη Σομαλία τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως επιταχύνοντας τον ρυθμό των επιθέσεών τους με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον ντόπιων ισλαμιστών, των σεμπάμπ και των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).


Τα πλήγματα είναι σχεδόν καθημερινά

Στα τέλη Μαρτίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε περισσότερες εξουσίες στους Αμερικανούς στρατιωτικούς προκειμένου να διενεργούν πλήγματα στη χώρα. Οι αντάρτες σεμπάμπ έχουν ορκιστεί να αφανίσουν την εύθραυστη κεντρική κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και από 22.000 άνδρες της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης (Amisom).

Από τότε, το Πεντάγωνο διεύρυνε τη μάχη του κατά του ΙΚ σε όλες τις χώρες όπου οι μαχητές του μπορούν να βρουν καταφύγιο.