Σπατάλες εκατομμυρίων έγιναν στην κηδεία του Νέλσον Μαντέλα πριν από τέσσερα χρόνια, όπως αποκάλυψε το Σώμα Κατά της Διαφθοράς της Νοτίου Αφρικής.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της έρευνας που διεξήχθη, οι Αρχές διαπίστωσαν ότι 300 εκατ. ραντ -22 εκατομμύρια δολάρια- κατευθύνθηκαν από το Ταμείο Αρωγής και Ανάπτυξης για να χρηματοδοτήσουν το κόστος της κηδείας.

Τα χρήματα αυτά προορίζονταν για εργασίες υγιεινής, σχολεία και νοσοκομεία, ωστόσο η κυβέρνηση ξόδεψε 24 εκατ. δολάρια για διάφορα πράγματα, όπως για παράδειγμα μπλουζάκια…

Οι φήμες για κατασπατάληση πόρων ξεκίνησαν από το 2014, λίγους μήνες μετά την κηδεία του ιστορικού ηγέτη της Νοτίου Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, που πέθανε σε ηλικία 95 ετών. Ο εισαγγελέας ζήτησε από τον πρόεδρο Ζούμα να ξεκινήσει η σχετική έρευνα, η οποία κατέληξε σε μία έκθεση 300 σελίδων, που περιγράφει πώς οι αξιωματούχοι στο Κέιπ Τάουν έβαλαν στην τσέπη τους εκατομμύρια, αγνοώντας βασικούς κανόνες.

Αυτό δεν είναι το πρώτο σκάνδαλο σχετικά με τις τελετές στη μνήμη του ήρωα κατά του Απαρχάιντ Νέλσον Μαντέλα. Η αρχή έγινε με τον διερμηνέα για άτομα με προβλήματα ακοής, ο οποίος αποδείχτηκε ότι τελικά έκανε άσχετες χειρονομίες, την ώρα που όλοι νόμιζαν ότι μετέφραζε τις δηλώσεις των ηγετών.