Η ιστορία παίζει πολλές φορές άσχημα παιχνίδια. «Όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο θεός γελάει» συνηθίζει να λέει ο λαός και στην περίπτωση της Καρπαθο-Ουκρανίας, αυτή η ρήση είναι η πιο εύστοχη. Πρόκειται για το πιο βραχύβιο κράτος που υπήρξε στην ιστορία, αφού «άντεξε» μετά βίας για 24 ώρες! Πώς έγινε αυτό;

Η περιοχή της Καρπαθο-Ουκρανίας ανήκε στην παλιά Τσεχοσλοβακία από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν και διαλύθηκε η Αυστρο-Ουγγαρία. Όταν ο Χίτλερ προσάρτησε κάποια μέρη της Τσεχοσλοβακίας το 1938, η Σλοβακία και η περιοχή της Καρπαθο-Ουκρανίας ζήτησαν και πήραν μεγαλύτερη αυτονομία. Έναν χρόνο αργότερα, οι Ναζί εισέβαλλαν στην Τσεχοσλοβακία στις 15 Μαρτίου. Η Γερμανία κατάφερε να καταλάβει τα σημερινά εδάφη της Τσεχίας, μετατρέποντάς τη σε προτεκτοράτο του Ράιχ. Η Σλοβακία αντέδρασε άμεσα και αυτοανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος.

Η Καρπαθο-Ουκρανία βρέθηκε σε μια περίεργη θέση. Η ανεξαρτησία της Σλοβακίας έκοψε κάθε δίοδο με την Πράγα. Οι σχέσεις με τους Πολωνούς δεν ήταν και οι καλύτερες και παρόλο που υπήρχε πάντα η θέληση για ένωση με την Ουκρανία, η σκέψη ότι θα ενωνόταν με τη Σοβιετική Ένωση του Στάλιν δεν προκαλούσε ενθουσιασμό.