Σε μία απίστευτη πρόκληση προχώρησε ο επικεφαλής της τουρικής αντιπολίτευσης, ασκώντας κριτική κατά του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Τούρκο πρόεδρο, επειδή -όπως είπε- πήγε στην Ελλάδα, αλλά δεν έθεσε το ζήτημα των 18 νησιών του Αιγαίου που βρίσκονται υπό ελληνική κατάληψη.

«Θέλω να ρωτήσω τον κ. Ερντογάν: Γιατί εκεί δεν είπες τίποτα για τα 18 νησιά; Γιατί δεν ανέφερε τίποτα για τα 18 νησιά που βρίσκονται υπό κατάληψη; Αντί να ζητάει πίσω τα 18 νησιά του Αιγαίου, που έχει παράνομα καταλάβει η Ελλάδα, έκανε δηλώσεις για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης» δήλωσε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας.

Στη συνέχεια εξαπέλυσε πυρά κατά του Ερντογάν επειδή έθεσε θέμα Λωζάνης «στο πόδι». «Ο κ. πρόεδρος πήγε στην Ελλάδα και άνοιξε συζήτηση για τη Λωζάνη. Ένας άνθρωπος που κατέχει θέση αρχηγού κράτους δεν ανοίγει έτσι "στο πόδι" συζήτηση για τη Συνθήκη της Λωζάνης που καθορίζει τα σύνορα της Τουρκικής Δημοκρατίας. Θέλω να ρωτήσω: Με ποιο σκεπτικό, με τι στοιχεία ανοίγεις συζήτηση για Λωζάνη;».

«Αν θέλεις να ανοίξεις συζήτηση για τη Λωζάνη, έλα πρώτα και δείξε μας το πτυχίο του πανεπιστημίου σου και τότε να δούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κιλιτσντάρογλου για τον Ερντογάν.

Το θέμα περί 18 «τουρκικών» νησιών που είναι υπό ελληνική «κατοχή» δεν είναι νέο στη γείτονα χώρα. Πρόκειται για ζήτημα που έχει αναγάγει στην πολιτική συζήτηση το κόμμα του Κιλιτσντάρογλου για να ασκήσει αντιπολίτευση στον Ερντογάν. Το κόμμα αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία σε 18 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου Πελάγους, υποστηρίζοντας πως «δεν αναφέρεται σε καμία συνθήκη μετά το 1913 η παραχώρησή τους στην Ελλάδα».